Natalia Balaban. Noi pași în implementarea proiectului Digitalizării Uniunii Avocaților din Republica Moldova

10 Mai 2022, 16:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2022, 16:42 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Natalia, bună seara. M-am uitat la istoria interviurilor noastre. Acest interviu este al treilea despre etapele de dezvoltare a proiectului dumneavoastră în digitalizarea activităților Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Cel precedent a fost acum exact un an, în luna mai 2021.

Da, atunci, prin votul unanim al Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova, proiectul a primit sprijin deplin in vederea implementării din partea colegilor mei.

Amintește-mi, când vorbim despre digitalizarea activităților Uniunii Avocaților, pe ce aspecte ale activităților sale ne concentrăm?

Voi enumera pe cele principale. Organizarea registrului electronic al avocaților din Republica Moldova. Digitalizarea examenului de admitere la stagiu profesional online. Digitalizarea examenelor de calificare online. Digitalizarea Adunărilor Generale ale Baroului și Consiliului Avocaților, comisiilor, inclusiv desfășurarea procedurilor de alegere și vot online. La fel, o nouă pagină web a Uniunii Avocaților.

Atunci, de fapt, este acesta un stil de viață nou, digital, pentru avocați?

Foarte multe din aspectele sale vor fi digitizate. Același examen va putea avea loc acum online, fără părtinire umană și cu rezultate imediate pentru cei care iau testul. Modul în care a fost conceput proiectul acoperă tot ceea ce se poate face de la distanță. Și nu este doar mai rapid, contribuim atât la protecția mediului prin reducerea utilizării hârtiei, cât și la transparența votării și a altor proceduri, oferind acces la rezultate acolo unde nu sunt anonime din punct de vedere legal.

În ce stadiu se află acum implementarea proiectului?

Negocierile sunt în desfășurare cu parteneri internaționali. Există aprobarea consiliului, există un donator internațional, există o companie privată gata să ofere soluțiile software necesare. Am gasit un agent economic care este dispus sa ofere solutia Soft gratuit, evitand astfel costuri din bugetului Uniunii Avocaților.

Aveți Drepturile asupra proiectului  înregistrate cu drept de autor. Veți acorda Uniunii Avocaților posibilitatea de a utiliza proiectul?

Sunt deschisă să acord Uniunii Avocaților drepturi gratuite de utilizare a proiectului. Aceasta este contribuția mea personală la dezvoltarea justiției în Republica Moldova și realizarea acesteia merită doi ani de muncă la acest proiect. Sper că Moldova va fi una dintre primele țări care va conduce tendința către digitalizarea comunității avocaților și nu numai. Ne-am remarcat deja printre multe țări prin componența de gen a conducerii țării – atât președintele, cât și prim-ministrul sunt femei. Așa că voi fi bucuroasă a contribui la formarea unei noi societăți, moderne, oneste, transparente, digitale.

Cum percep colegii dvs. proiectul?

Cu entuziasm. În primul rând, vreau să mulțumesc pentru deschiderea arătată în tratarea temei de interes, precum și promovarea transparenței, onestității, responsabilității, profesionalismului și eficienței Uniunii avocaților, Baroului și a membrilor săi.

Mă bucur că împărtășim opinia într-o cooperare mai strânsă între părți care să  ducă la promovarea intereselor și obiectivelor comune. Sperăm într-o colaborare îndelungată și frumoasă pentru toate părțile implicate.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

Maia Sandu susține că a aflat de reținerea fostului președinte Igor Dodon când a ajuns în SUA, la Boston. „Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, iar dacă domnul vizat în acest caz (n.r. Igor Dodon) crede că este cinstit nu are de ce să-și facă griji”.

Maia Sandu a spus că, „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim, pentru a nu discredita Procuratura și reformele inițiate” și speră că „nu sunt jocuri politice ale cuiva”.

„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat votul cetățenii, pentru asta m-au susținut și la asta lucrez eu și colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, un stat slab, subminat. Din cauza corupției au ajuns atâția cetățeni să plece din țară, pentru că nu au avut opțiuni economice acasă. Așa cum am spus, lupta cu corupția și reforma justiției sunt extrem de importante pentru noi. O justiție corectă și independentă este soluția. Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din partea presiunii publice sau din alte motive ar duce la discreditarea Procuraturii reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu ca de fiecare dată este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”, a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă după ședința CSS.

Totodată, șefa statului, a precizat că, după cum scrie realitatea.md, Procuratura trebuie să investigheze modul cum a fost gestionat acest dosar pornit pe numele lui Igor Dodon, dar și a probelor și dovezilor scurse în presă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău