VIDEO Directorul BP, Vasile Cazacu: Securitate farmaceutică, noua fabrică de 10 mln euro și salariile pentru angajați

10 Mai 2022, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2022, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

Pandemia, blocajele logistice care au îngreunat circulația mărfurilor și produselor pe întreaga planetă, iar acum, și războiul din regiune ne aduc în prim plan importanța  domeniului farmaceutic – un sector vital pentru fiecare. În contextul acestor evenimente majore care ne-au afectat direct, am discutat cu directorul executiv al celei mai mari fabrici farmaceutice din Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Vasile Cazacu, scrie realitatea.md.

Cât de important este domeniul farmaceutic pentru populație? Care sunt problemele cu care se confruntă producătorii de medicamente în prezent? Ce se întâmplă cu forța de muncă în acest domeniu, dar și care sunt planurile de viitor ale companiei Balkan Pharmaceuticals, urmăriți în interviul de mai jos.

În prezent, fabrica Balkan Pharmaceuticals din orașul Sîngera este una dintre cele mai mari din Europa de Est. Aceasta are 4 fluxuri industriale care asigură producerea a peste 200 denumiri de medicamente, în diferite forme, doze și variații de ambalaj – comprimate, capsule, pulbere, fiole, flacoane.

„Balkan Pharmaceuticals reprezintă cea mai mare investiție românească în Republica Moldova. Portofoliul companiei include o gamă de produse utilizate într-un spectru larg de tratamente: de la o cefalee, până la tratamentul maladiilor oncologice. Avem cooptați specialiști din România, Ucraina, din țările apropiate”, a declarat Vasile Cazacu.

Fabrica Balkan Pharmaceuticals și-a început activitatea cu un număr minim de angajați, aproximativ 40, fiind prognozate crearea a peste 400 de locuri de muncă. În prezent, numărul acestora crește de la o zi la alta. În contextul în care ne confruntăm cu un exod de specialiști din diverse domenii, compania depune efort pentru a motiva tinerii specialiști să rămână în țară.

 

„Studenții își efectuează practica de producere la noi. Este un proces continuu. Unii studenți își scriu teza de licență la noi la fabrică, în colaborare cu specialiștii noștri. Menținerea și fortificarea echipei este permanent în vizorul conducerii. Pentru a stimula un bun specialist, el are nevoie de o remunerare corespunzătoare. Aceasta este baza tuturor activităților. Desigur, mai sunt și conjuncturi: condițiile de muncă, echipa, administrația, posibilitatea de perfecționare. Totuși, un salariu decent este motto-ul dezvoltării”, a adăugat directorul Balkan Pharmaceuticals.

Referitor la situația din Ucraina, Vasile Cazacu precizează că există anumite impedimente logistice, însă produsul brut necesar ajunge la destinație, într-un final.

„Ucraina, Rusia, Belarus sunt producători semnificativi și cu o prezență semnificativă pe piața Moldovei. Credem că există riscul, cel puțin pe termen scurt, să ne confruntăm cu lipsuri și neajunsuri, până nu va fi găsită o alternativă. În ultima perioada au apărut probleme logistice. Termenul de livrare a materiei prime, a ambalajelor, a altor excipienți s-a mărit semnificativ. A fost perturbată logistica atât pe cale maritimă, terestră, cât și pe cale aeriană. În unele cazuri, perioada de livrare s-a dublat, triplat ca timp și cost. Cu întârzieri, produsul ajunge în fabrică. Lucrăm în avans pentru a avea stocuri suficiente și pentru a asigura prezența medicamentelor pe piață”, a precizat Vasile Cazacu.

Pe lângă fabrica din Republica Moldova, directorul Balkan Pharmaceuticals dezvăluie că urmează o nouă investiție în România. Potrivit acestuia, va fi deschisă o fabrică în județul Iași, o investiție totală de aproximativ 10 milioane de euro.

„Noul complex industrial va fi amplasat în județul Iași. Va include o hală de producere, spații de depozitare și oficii. Este un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul Programului operațional regional 2014-2020, cu o cofinanțare în proporție de 33% de către Balkan Pharmaceuticals. Din partea UE valoarea investiției va fi de aproximativ 70% din costurile lucrărilor”, a concluzionat directorul Balkan Pharmaceuticals, Vasile Cazacu.

În viitor, Balkan Pharmaceuticals are drept scop creșterea nomenclaturii, planuri ambițioase de extindere în UE și CSI, lărgirea pieței, creșterea numărului de angajați și a cifrei de afacere.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău