VIDEO Directorul BP, Vasile Cazacu: Securitate farmaceutică, noua fabrică de 10 mln euro și salariile pentru angajați

10 Mai 2022, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2022, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

Pandemia, blocajele logistice care au îngreunat circulația mărfurilor și produselor pe întreaga planetă, iar acum, și războiul din regiune ne aduc în prim plan importanța  domeniului farmaceutic – un sector vital pentru fiecare. În contextul acestor evenimente majore care ne-au afectat direct, am discutat cu directorul executiv al celei mai mari fabrici farmaceutice din Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Vasile Cazacu, scrie realitatea.md.

Cât de important este domeniul farmaceutic pentru populație? Care sunt problemele cu care se confruntă producătorii de medicamente în prezent? Ce se întâmplă cu forța de muncă în acest domeniu, dar și care sunt planurile de viitor ale companiei Balkan Pharmaceuticals, urmăriți în interviul de mai jos.

În prezent, fabrica Balkan Pharmaceuticals din orașul Sîngera este una dintre cele mai mari din Europa de Est. Aceasta are 4 fluxuri industriale care asigură producerea a peste 200 denumiri de medicamente, în diferite forme, doze și variații de ambalaj – comprimate, capsule, pulbere, fiole, flacoane.

„Balkan Pharmaceuticals reprezintă cea mai mare investiție românească în Republica Moldova. Portofoliul companiei include o gamă de produse utilizate într-un spectru larg de tratamente: de la o cefalee, până la tratamentul maladiilor oncologice. Avem cooptați specialiști din România, Ucraina, din țările apropiate”, a declarat Vasile Cazacu.

Fabrica Balkan Pharmaceuticals și-a început activitatea cu un număr minim de angajați, aproximativ 40, fiind prognozate crearea a peste 400 de locuri de muncă. În prezent, numărul acestora crește de la o zi la alta. În contextul în care ne confruntăm cu un exod de specialiști din diverse domenii, compania depune efort pentru a motiva tinerii specialiști să rămână în țară.

 

„Studenții își efectuează practica de producere la noi. Este un proces continuu. Unii studenți își scriu teza de licență la noi la fabrică, în colaborare cu specialiștii noștri. Menținerea și fortificarea echipei este permanent în vizorul conducerii. Pentru a stimula un bun specialist, el are nevoie de o remunerare corespunzătoare. Aceasta este baza tuturor activităților. Desigur, mai sunt și conjuncturi: condițiile de muncă, echipa, administrația, posibilitatea de perfecționare. Totuși, un salariu decent este motto-ul dezvoltării”, a adăugat directorul Balkan Pharmaceuticals.

Referitor la situația din Ucraina, Vasile Cazacu precizează că există anumite impedimente logistice, însă produsul brut necesar ajunge la destinație, într-un final.

„Ucraina, Rusia, Belarus sunt producători semnificativi și cu o prezență semnificativă pe piața Moldovei. Credem că există riscul, cel puțin pe termen scurt, să ne confruntăm cu lipsuri și neajunsuri, până nu va fi găsită o alternativă. În ultima perioada au apărut probleme logistice. Termenul de livrare a materiei prime, a ambalajelor, a altor excipienți s-a mărit semnificativ. A fost perturbată logistica atât pe cale maritimă, terestră, cât și pe cale aeriană. În unele cazuri, perioada de livrare s-a dublat, triplat ca timp și cost. Cu întârzieri, produsul ajunge în fabrică. Lucrăm în avans pentru a avea stocuri suficiente și pentru a asigura prezența medicamentelor pe piață”, a precizat Vasile Cazacu.

Pe lângă fabrica din Republica Moldova, directorul Balkan Pharmaceuticals dezvăluie că urmează o nouă investiție în România. Potrivit acestuia, va fi deschisă o fabrică în județul Iași, o investiție totală de aproximativ 10 milioane de euro.

„Noul complex industrial va fi amplasat în județul Iași. Va include o hală de producere, spații de depozitare și oficii. Este un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul Programului operațional regional 2014-2020, cu o cofinanțare în proporție de 33% de către Balkan Pharmaceuticals. Din partea UE valoarea investiției va fi de aproximativ 70% din costurile lucrărilor”, a concluzionat directorul Balkan Pharmaceuticals, Vasile Cazacu.

În viitor, Balkan Pharmaceuticals are drept scop creșterea nomenclaturii, planuri ambițioase de extindere în UE și CSI, lărgirea pieței, creșterea numărului de angajați și a cifrei de afacere.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău