(FOTO) CCI a RM a lansat „Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori”

26 Mai 2022, 15:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Mai 2022, 15:55 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 26 mai 2022, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a dat start desfășurării ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” la care participă 23 de maiștri- instructori din mediul de afaceri cât și din instituții de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT). Participanții la program vor fi instruiți de 5 formatori calificați în domeniu.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, maiștrii- instructori au o importanța majoră în dezvoltarea profesională a noilor angajați din cadrul întreprinderilor și instituțiilor de învățământ pe care le reprezintă, iar cursurile din cadrul ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” includ unele dintre cele mai relevante și actuale subiecte ce privesc formarea profesională a elevilor/ucenicilor.

Totodată, președintele instituției a menționat că Programul contribuie la sporirea calității educației și asigură accesul la informare și continuă dezvoltare, iar maistrul- instructor certificat reprezintă și una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească agenții economici pentru a fi raportați drept conformi către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

În cadrul deschiderii Programului, Șefa direcției Învățămând Dual Elena Movileanu, le-a adus la cunoștință maiștrilor- instructori toate aspectele ce privesc Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori: Graficul, Agenda, Programele de formare, modul de desfășurare a cursurilor, precum și metoda de examinare/certificare a acestora.

Cursul este organizat reieșind din prevederile stipulate în art. 16 alin (2) al Legii nr. 110/2022 cu privire la învățământul dual, conform căreia maistrul- instructor al unități este obligat să dețină cel puțin 20 de credite de studii de formare psihopedagogică având ca scop dezvoltarea competențelor de transpunere a cerințelor pieței muncii în practici de formare profesională cât și pregătirea resurselor umane calificate la locul de muncă.

Cursul constă în asigurarea conceptuală și metodologică a procesului de formare a maiștrilor-instructori în producție, care participă la oferirea serviciilor de pregătire profesională inițială și prin învățământ dual în întreprinderile din Republica Moldova.

În acest sens, responsabilitățile maiștrilor- instructori în producție se vor configura, pe de о parte, în acțiuni de proiectare, organizare, ghidare, monitorizare și evaluare a activităților elevilor/ elevilor în învățământul dual în perioada stagiilor practice nemijlocit la întreprindere, iar pe de altă parte, în cele de relaționare cu instituțiile de învățământ profesional tehnic.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău