Am convocat această ședință pentru a discuta despre inflația înaltă și creșterea prețurilor. Vreau să vă asigur că acest subiect este pe agenda noastră zilnică. Inflația este o problemă majora și pentru țările care importă și care sunt afectate de războiul din Ucraina. Din păcate, Republica Moldova face parte din aceste țări. Exista si anumite elemente interne care cauzează creșterea prețurilor.
Președinta spune că a cerut clarificări de la sectoare de unde există semnale că nu s-a intervenit la timp.
Trebuie să susținem eforturile întreprinderilor din toate sectoarele, inclusiv din domeniul agro-alimentar. Totodată, trebuie să oferim asistență financiară părților vulnerabile care sunt afectate de creșterea prețurilor. Trebuie să consolidăm și eficiența companiilor din sistemul energetic. Este vorba de reducerea cheltuielilor operaționale. Vom încuraja inițiativa privată, ca oamenii să poată înființa afaceri în Moldova și sa producem pentru consumul propriu și export. Nu vom tolera monopolurilor pentru extragerea supraprofiturilor, în special in situații de criza.
Deciziile CSS:
Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.
Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate.
Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.
La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.
Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.
Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!