Asta o să-l doară pe Putin! Rusia a pierdut ce e mai important în acest război

27 Mai 2022, 13:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 13:00 // Actual //  Lupu Eduard

Cota de piață a gazelor naturale rusești în Uniunea Europeană s-a redus la jumătate, potrivit ultimelor date legate de importul de gaze naturale. Mai mult, Rusia a ajuns pe locul trei la cota de piață a gazelor naturale în Europa, pe primul loc fiind acum importul de gaz natural lichefiat.

Aceste date au fost anunțate de economistul Gheorghi Anghelov, citat de evz.ro, care face referire la cele mai recente date privind importurile de gaze.

„Rusia nu doar că și-a pierdut rolul de lider pe piața gazelor naturale în Europa – Rusia a coborât chiar pe locul trei. În ultima perioadă, cea mai mare sursă de import de gaze naturale este de gaz lichefiat (un procent de 36%), pe locul doi este Norvegia (32%) și abia pe locul trei se află Rusia (21%)”, a scris Anghelov.

Subminarea poziției de lider pe piața gazelor a Rusiei

El citează date de la Bruegel, think tank-ul european și ENTSO-G, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze. Economistul își amintește că în urmă cu un an situația era exact inversă – Rusia deținea poziția de lider pe piața europeană a gazelor, urmată de Norvegia, iar gazul lichefiat se afla pe locul trei. Potrivit acestuia, subminarea poziției de lider a Rusiei este logică – majorarea cu 900% a prețurilor gazului rusesc l-a făcut necompetitiv, dar și clienții se gândesc dacă este rezonabil să lucreze cu un furnizor care poate manipula singur piața și crește prețurile atunci când dorește.

Cu toate acestea, cota de piață de 21% rămasă pentru Rusia nu este mică, iar Gazprom are o influență uriașă asupra pieței europene – pur și simplu pentru că în prezent nu există suficientă infrastructură pentru a se înlocui complet gazul rusesc, a explicat Anghelov. El a adăugat că un caz deosebit de izbitor a fost Germania, care este în discuții cu Qatar pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung – dar Germania nu are niciun terminal de gaz lichefiat și nu poate importa în prezent niciun metru cub de gaz din Qatar. Deci dacă gazul rusesc se oprește în acest moment, Germania va rămâne fără gaz, potrivit publicației SEGA.

Cu toate acestea, Germania construiește șase terminale de gaz lichefiat – câteva dintre acestea sunt plutitoare și vor fi instalate în această iarnă. Săptămâna trecută, Finlanda și Estonia au semnat, de asemenea, un contract pentru instalarea unui terminal plutitor de gaz lichefiat, care este de așteptat să fie operațional în octombrie anul acesta.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău