Asta o să-l doară pe Putin! Rusia a pierdut ce e mai important în acest război

27 Mai 2022, 13:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 13:00 // Actual //  Lupu Eduard

Cota de piață a gazelor naturale rusești în Uniunea Europeană s-a redus la jumătate, potrivit ultimelor date legate de importul de gaze naturale. Mai mult, Rusia a ajuns pe locul trei la cota de piață a gazelor naturale în Europa, pe primul loc fiind acum importul de gaz natural lichefiat.

Aceste date au fost anunțate de economistul Gheorghi Anghelov, citat de evz.ro, care face referire la cele mai recente date privind importurile de gaze.

„Rusia nu doar că și-a pierdut rolul de lider pe piața gazelor naturale în Europa – Rusia a coborât chiar pe locul trei. În ultima perioadă, cea mai mare sursă de import de gaze naturale este de gaz lichefiat (un procent de 36%), pe locul doi este Norvegia (32%) și abia pe locul trei se află Rusia (21%)”, a scris Anghelov.

Subminarea poziției de lider pe piața gazelor a Rusiei

El citează date de la Bruegel, think tank-ul european și ENTSO-G, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze. Economistul își amintește că în urmă cu un an situația era exact inversă – Rusia deținea poziția de lider pe piața europeană a gazelor, urmată de Norvegia, iar gazul lichefiat se afla pe locul trei. Potrivit acestuia, subminarea poziției de lider a Rusiei este logică – majorarea cu 900% a prețurilor gazului rusesc l-a făcut necompetitiv, dar și clienții se gândesc dacă este rezonabil să lucreze cu un furnizor care poate manipula singur piața și crește prețurile atunci când dorește.

Cu toate acestea, cota de piață de 21% rămasă pentru Rusia nu este mică, iar Gazprom are o influență uriașă asupra pieței europene – pur și simplu pentru că în prezent nu există suficientă infrastructură pentru a se înlocui complet gazul rusesc, a explicat Anghelov. El a adăugat că un caz deosebit de izbitor a fost Germania, care este în discuții cu Qatar pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung – dar Germania nu are niciun terminal de gaz lichefiat și nu poate importa în prezent niciun metru cub de gaz din Qatar. Deci dacă gazul rusesc se oprește în acest moment, Germania va rămâne fără gaz, potrivit publicației SEGA.

Cu toate acestea, Germania construiește șase terminale de gaz lichefiat – câteva dintre acestea sunt plutitoare și vor fi instalate în această iarnă. Săptămâna trecută, Finlanda și Estonia au semnat, de asemenea, un contract pentru instalarea unui terminal plutitor de gaz lichefiat, care este de așteptat să fie operațional în octombrie anul acesta.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău