Uniunea Europeană oferă suport financiar în valoare de 180.000 euro pentru patru organizații non-guvernamentale, care au fost selectate pentru a dezvolta Centre Regionale de Suport în Afaceri în susținerea întreprinderilor sociale. Asistența UE este oferită în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, fiind implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.
Cele patru organizații non-guvernamentale au fost selectate în urma unui apel de propuneri și vor beneficia de finanțare în valoare totală de 180.000 de euro. Contractele de grant au fost semnate astăzi, 2 iunie 2022, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Fundației Est-Europene. Astfel, în zona Nord întreprinderile sociale vor beneficia de suport oferit de către A.O. Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS din Sîngerei; în zona Sud – suportul va fi oferit prin Camera de Comerț și Industrie Cahul; în zona Centru – asistența va fi oferită prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie a municipiului Chișinău, iar în regiunea transnistreană – sprijinul va fi acordat prin Asociația Antreprenorilor Sociali din Tiraspol. Perioada de implementare a proiectelor finanțate este până în 2024.
Scopul acestui program de granturi este de a susține patru centre regionale de suport în afaceri în eforturile lor de a sprijini întreprinderile sociale prin oferirea serviciilor de dezvoltare a afacerilor sociale în toată țara. Astfel, cel puțin 60 de întreprinderi sociale din regiuni vor beneficia de suportul celor patru centre regionale, care vor oferi asistență în managementul afacerilor, instruire și mentorat, acces la servicii de finanțare, servicii tehnice și acces la baze de date naționale și europene relevante domeniului de activitate. Prin activitatea lor, centrele vor sprijini accelerarea afacerilor sociale și vor contribui la creșterea economică și la bunăstarea cetățenilor și a comunităților.
Informații de context
Proiectul Uniunii Europene „Valorificăm potențialului ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova” a demarat pe 1 ianuarie 2022 și va activa până la 31 decembrie 2024. Scopul acestuia este de a abilita ONG-urile să se angajeze în crearea de întreprinderi sociale, care să contribuie la creșterea economică durabilă a comunităților. Totodată, inițiativa urmărește crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării întreprinderilor sociale prin accesul la consultări profesionale la nivel regional și creșterea gradului de conștientizare despre antreprenoriatul social.
Granturile oferite și acțiunile desfășurate sunt parte a unui program de consolidare a capacităților, în special în ceea ce privește managementul de afaceri și financiar atât pentru întreprinderile sociale, cât și pentru centrele regionale de afaceri sociale, care vor ghida în continuare întreprinderile sociale. În cadrul lui, persoanele defavorizate, tineri, persoane cu nevoi speciale, imigranți, romi, vârstnici, vor putea fi incluși social și economic pe piața muncii.