Putin a ajuns în buzunarul Beijingului: Noul vasal al Chinei

07 Iun. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2022, 11:33 // Actual //  bani.md

Dacă Vladimir Putin a crezut, la începutul invaziei din Ucraina, că Rusia va deveni o și mai mare putere mondială, acum după mai bine de 100 de zile, lucrurile au luat o altă întorsătură. Moscova va fi partenerul junior al Chinei, iar liderul de la Kremlin a ajuns ”în buzunarul” Beijingului, fiind dependent de redirecționarea resurselor sale de petrol și gaze, după pierderea pieței din Europa și America de Nord.

Xi Jinping deține în prezent cele mai bune cărți de joc în conducerea relației cu Putin, iar preocuparea strategică primordială a sa este prosperitatea și securitatea Chinei și nu salvarea Rusiei, potrivit unei analize publicate în Politico.

Dinamica marilor puteri mondiale cunoaște acum o resetare radicală. Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Jocurile Olimpice de la Beijing, pentru a proclama prietenia ”fără limite” cu Xi Jinping, liderul Chinei, dar nu există nicio îndoială care este adevărata superputere din acest duo, în acest zile.

Economia Chinei are un PIB de 18 triloane de dolari, fiind de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Beijing-ul va deține toate cărțile de joc bune în stabilirea condițiilor oricăror linii de salvare financiare de la Big Brother (fratele mai mare).

În timp ce Rusia se confruntă cu o economie în contractare bruscă datorită sancțiunilor internaționale și cu un emabargou al petroului din partea Europei, China este potențialul binefăcător spre care Putin se va îndrepta.

Xi împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, dar asta nu înseamnă că va oferi caritate pură. Președintele Chinei este preocupat de prosperitatea și securitatea țării sale și nu de salvarea Rusiei.

Beijing-ul va cumpăra mai mult petrol, dar numai cu o reducere considerabilă de preț din partea Moscovei. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni și nu își pune în pericol capacitatea de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și UE.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ