Războiul din Ucraina. Moscova a anunțat că armata rusă a „distrus depozitul cu arme occidentale”

12 Iun. 2022, 20:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2022, 20:06 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina. Rusia a „distrus” un mare depozit de arme occidentale. Forțele ruse au tras cu rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit cu arme americane și europene în regiunea Ternopil din Ucraina, a informat agenția de știri Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus.

Un oficial din regiunea de sud a Ucrainei spune că forțele de la Kiev sunt „fără muniție”, iar trupele ruse pregătesc o nouă ofensivă împotriva orașului Sloviansk, anunță armata ucraineană. Ucraina spune că aproximativ 800 de oameni se ascund în orașul asediat Severodonețk.

Armata rusă a doborât trei avioane de vânătoare Su-25 ale forţelor ucrainene în apropierea oraşelor Doneţk şi Harkov

Ministerul Apărării britanic a afirmat, pe Twitter, că Rusia îşi foloseşte superioritatea numerică a trupelor şi a pieselor de artilerie pentru a cuceri gradual teritorii în oraşul ucrainean Severodoneţk şi în jurul acestuia.

Pe de altă parte, ministrul adjunct de externe ucrainean Dmitro Senik a informat că ţara sa a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a-şi exporta cerealele şi a reuşit astfel să evite o criză alimentară globală.

Senik a subliniat că securitatea alimentară mondială este expusă riscurilor întrucât invazia militară rusă în Ucraina a oprit exporturile ucrainene de cereale prin porturile de la Marea Neagră. Ucraina este al patrulea exportator de cereale din lume şi în prezent are aproximativ 30 de milioane de tone de cereale care aşteaptă să fie exportate.

Rusia a trecut la arme capabile să provoace victime în masă

Oficialii ucraineni și britanici au avertizat că forțele ruse se bazează pe arme capabile să provoace victime în masă, în timp ce încearcă să facă progrese în capturarea estului Ucrainei, iar luptele aprige și prelungite epuizează resursele de ambele părți.

Bombardierele ruse au lansat probabil rachete anti-navă grele din perioada anilor 1960 în Ucraina, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Rachetele Kh-22 au fost concepute în primul rând pentru a distruge portavioanele folosind un focos nuclear. Când sunt folosite în atacuri la sol cu ​​focoase convenționale, acestea „sunt foarte inexacte și, prin urmare, pot provoca daune colaterale grave și victime”, a spus ministerul.

Ambele părți au cheltuit cantități mari de armament în ceea ce a devenit un război de uzură pentru regiunea de est a minelor de cărbune și a fabricilor cunoscute sub numele de Donbas, punând presiuni uriașe asupra resurselor și stocurilor lor.

Rusia folosește probabil rachete anti-navă de 5,5 tone, deoarece nu dispune de rachete moderne mai precise, a spus ministerul britanic. Nu a oferit detalii despre locul exact despre care se crede că au fost desfășurate astfel de rachete, informează Reuters.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ