(VIDEO) Pescarii profesioniști și amatori au luat cu asalt lacurile și râurile din țară. Din 15 iunie a început sezonul

17 Iun. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2022, 11:50 // Actual //  MD Bani

Vești bune pentru pescari! De miercuri, 15 iunie, se permite pescuitul în bazinele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova. Odată cu expirarea perioadei de prohibiție, pescarii profesioniști și amatori au luat cu asalt lacurile și râurile din țară, inclusiv apele din zona de frontieră.

În acest context, Direcția Regională Vest a Poliției de Frontieră a venit cu unele precizări în ceea ce privește pescuitul în zonele de frontieră.

În primul rând, pescarii trebuie să cunoască că pescuitul în zona de frontieră este permis numai pe timp de zi, cu avizul prealabil al Poliţiei de Frontieră.

De asemenea, Poliția de Frontieră eliberează permisele de acces în zona de frontieră și a autorizațiilor pentru toate tipurile de activitate. Pentru obținerea permisului de acces în zona de frontieră este necesar de prezentat un set de acte. Mai multe detalii puteți consulta AICI.

De asemenea, reamintim că Pescuitul sportiv, amator și de agrement în obiectivele acvatice piscicole naturale se efectuează în baza permiselor eliberate de Agenţia de Mediu, numai în cursul zilei de la răsăritul şi până la asfinţitul soarelui.

escuitul poate fi practicat în următoarele obiective acvatice naturale, cu excepţia obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele: fluviul Nistru cu afluenţii săi Ciorna, Răut, Ichel, Bîc şi Botna, lacul de acumulare Dubăsari; râul Prut cu afluenţii săi Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gîrla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpuşna, Sarata, Tigheci, lacul de acumulare Costeşti-Stînca; Râurile Cogîlnic, Cahul, Ialpug; bălţile Manta, lacul Cahul.

Dacă căutați locul ideal pentru pescuit consultați LISTA lacurilor publice și private din țară.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO