Atâta timp cât vorbim de încheiere contractelor în fiecare lună nu putem vorbi de securitate energetică. Asta în condițiile în care există incertitudine pe piața din Ucraina și cumpărăm și de la Cuciurgan, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ședinței Parlamentului.
Potrivit ei, negocierile continuă în fiecare lună și cu ucrainenii și cu Cuciurganul, însă nu există disponibilitatea de a semna un contact pe termen lung.
Deputata blocului BCS, Inga Sibova s-a arătat nemulțumită de că guvernul face foarte puține lucruri pentru asigurarea securității energetice. În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a spus: „îmi pare foarte rău că nu avem alte conexiuni și avem partide care au fost opt ani la guvernare și nu au făcut nimic. Dacă s-ar fi construit linia de tensiune înaltă Chișinău Vulcănești nu am fi fost atât de vulnerabili energetic. Banii au fost disponibili din 2029 și doi ani după ce a căzut guvernul Sandu nu s-au luat măsuri pentru grăbirea construcției liniei. Dacă ar fi fost am fi avut un alt context al securității energetice”.
În ceea ce privește aprovizionarea cu gaz, Gavrilița a spu că Republica Moldova poate cumpăra prin mai multe puncte, inclusiv pin conducta Iași-Ungheni-Chișinău. Problema e prețul. În prezent, tariful la gaz pentru consumatorii casnici achită 18,62 lei metrul cub.
Din data de 8 iunie, consumatorii casnici achită un tarif de 2,64 lei per kilowatt/oră, iar cei din nordul țării de 2,86 de lei.
Republica Moldova 70% din necesarul de energie elctrică de la centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc Inter RAO. Curentul este achizționat la un preț de 59 USD Megawatt oră. restul de 30% din necesarul de energie este cumpărat din Ucraina.