Putin visează la o nouă monedă care să bată Euro și Dolarul. Cine sunt țările aliate care ar susține planul

23 Iun. 2022, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iun. 2022, 11:53 // Actual //  Lupu Eduard

După ce și-a izolat țara și a adus economia rusă în pragul colapsului ca urmare a așa-zisei „operațiuni speciale” din Ucraina, președintele Vladimir Putina vrea să controleze sistemul financiar global.

Liderul de la Kremlin a spus că în prezent se lucrează pentru a crea o nouă monedă mondială, care, potrivit lui, ar trebui să devină „un concurent al dolarului și al monedei euro”, scrie publicația Finanz.

Potrivit președintelui rus, coșul de valute al țărilor membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) va sta la baza noii monede.

În ciuda faptului că economia rusă este în pragul celei mai lungă recesiuni de la căderea Uniunii Sovietice, Putin preferă să vorbească despre problemele Occidentului, nu despre țara sa.

Potrivit președintelui Federației Ruse, monedele și economiile statelor occidentale „alunecă într-o criză profundă” datorită „emisiei necontrolată” și „cumulării datoriilor negarantate”. În timp ce politica macroeconomică rusă își „arată eficiență”.

În același timp, Putin nu a precizat cum se va numi noua monedă și cine va fi emitentul acesteia – Rusia sau altă țară care face parte din BRICS, sau un organism comun nou înființat.

Rusia continuă să piardă miliarde din cauza rublei anormal de puternice. Experții au calculat că o scădere a cursului dolarului cu 1 rublă reduce veniturile bugetului rus cu 170 de miliarde de ruble pe an. Presa occidentală, citând propriile surse, a scris că autoritățile ruse, pe fondul întăririi rublei, iau în considerare posibilitatea fixării cursului de schimb al monedei rusești.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău