Ce trebuie să știi dacă vrei să introduci în țară un automobil cu numere străine

27 Iun. 2022, 16:42
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Iun. 2022, 16:42 // Au Bani //  MD Bani

Planifici să introduci în țară un mijloc de transport cu numere străine? Atunci, ar trebui să ții cont de recomandările Serviciului Vamal.

În primul rând, este important să cunoști că, în situația când o persoană fizică rezidentă sau nerezidentă intră în Republica Moldova cu un mijloc de transport cu numere străine, acest fapt în termeni vamali este denumit „declarare prin acțiune a mijlocului de transport”.

Astfel, declararea prin acțiune este o formă de declarare expresă (vădită) a mijlocului de transport auto, care scutește persoana fizică de completarea unor acte vamale, cu condiția prezentării organelor vamale amplasate în punctele de trecere a frontierei a actelor de înmatriculare a mijlocului de transport auto, acesta fiind înregistrat în sistemul informațional al Serviciului Vamal. În cazul aplicării formei de declarare prin acțiune, acte vamale nu se eliberează.

Cadrul legal actual care reglementează introducerea pe teritoriul țării a mijloacelor de transport străine, stabilește că persoanele fizice rezidente și nerezidente au dreptul de a introduce pe teritoriul RM mijloace de transport cu numere străine, doar în cazul în care vor fi declarate prin acțiune şi plasate sub regim vamal de admitere temporară pe un termen de până la 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive, cu respectarea următoarelor condiții:

  • mijloacele de transport să se afle la evidență permanentă în alte state;
  • persoanele fizice rezidente să dețină în proprietate sau să aibă drept de folosință asupra mijloacelor de transport;
  • mijloacele de transport să nu fie folosite pentru prestarea serviciilor de transport al mărfurilor şi al pasagerilor;
  • mijloacele de transport să fie scoase de pe teritoriul vamal până la expirarea termenului acordat.

Un alt aspect important este că legea interzice vânzarea, donarea, punerea la dispoziția unei alte persoane (cu excepția rudelor de gradul I), transmiterea prin moștenire, oferirea spre închiriere/subînchiriere, darea în comodat sau gajarea autovehiculului declarat prin acțiune pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe teritoriul țării noastre, pe un termen mai mare de 180 de zile, îl au doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate și care dețin permis de conducere în țara în care își au domiciliul, cu condiția achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul țării noastre.

Persoanele fizice rezidente și cele nerezidente sunt obligate să scoată, în termen, de pe teritoriul vamal, mijloacele de transport declarate prin acțiune. În cazul în care nu vor fi respectate prevederile, mijloacele de transport vor fi sancționate contravențional, fără dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport în aceleași condiții (declarate prin acțiune).

Astfel persoana care a încălcat legea se poate alege cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale, cu obligarea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, în cazul în care autovehiculul nu a fost scos de pe teritoriul țării în termenul stabilit de legislație, iar acesta nu mai există (a fost distrus sau vândut la piese), organul vamal va încasa drepturile de import.

Realitatea Live

28 Nov. 2024, 18:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Nov. 2024, 18:18 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile la electricitate din Europa au înregistrat o creștere semnificativă, iar acest fenomen se va intensifica în zilele următoare. Vineri, 29 noiembrie, producția de energie eoliană în Germania va scădea aproape până la zero, iar temperaturile din țară vor continua să scadă, forțând populația să își pornească termostatele pentru a se încălzi.

Potrivit prognozelor Bloomberg, nivelul generării de energie eoliană în Germania va rămâne scăzut și săptămâna viitoare, ceea ce va spori cererea pentru energie mai scumpă și „mai poluantă”, produsă din surse precum lignitul și cărbunele.

Prețurile energiei electrice în Germania pentru săptămâna următoare au crescut cu 3%, iar pentru ziua de vineri, prețul a urcat cu 36%, ajungând la 130,25 euro pe megawat-oră, cel mai ridicat nivel din 12 noiembrie. În Franța, prețul electricității pentru „următoarea zi” a atins 114,25 euro pe megawat-oră, cel mai mare nivel din 14 noiembrie pe piața Epex Spot SE.

Fenomenul cunoscut sub numele de „Dunkelflaute”, un cuvânt german care descrie perioadele în care energia solară sau eoliană este aproape inexistentă, reprezintă o problemă semnificativă pentru infrastructura energetică europeană, care depinde tot mai mult de sursele regenerabile. Un astfel de fenomen a dus la creșterea prețurilor la electricitate la niveluri care nu au mai fost văzute din timpul crizei energetice din 2022.

Viteza vântului în Germania a fost deosebit de instabilă în această lună, în urma furtunii „Bert”, care a traversat continentul la începutul săptămânii. Vineri, producția de energie eoliană în Germania va scădea sub 5 gigawați, față de vârful de 46,6 gigawați atins în dimineața zilei de joi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală