Scumpirile mușcă din buzunarele moldovenilor. Lupușor: Soluții magice nu sunt

28 Iun. 2022, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2022, 16:16 // Actual //  Lupu Eduard

Problema inflației nu are soluții magice. Cea mai răspândită măsură la care au recurs țările din întreaga lume este înăsprirea politicii monetare. Republica Moldova nu poate fi excepție. Presiunile inflaționiste, chiar dacă sunt preponderent de origine externă, trebuie temperate prin o politică monetară anti-inflaționistă echilibrată, cu luarea în considerație a necesității de a promova o politică bugetară stimulativă și țintită pe familiile vulnerabile, și fără imixtiuni politice, constată economistul Expert-Grup, Adrian Lupușor.

Potrivit lui, politica monetară trebuie să se focuseze mai mult pe riscurile inflaționiste și viitoarele presiuni inflaționiste, decât pe evoluțiile curente. Prin urmare, deciziile de politică monetară trebuie să țintească ancorarea așteptărilor inflaționiste și nu temperarea presiunilor inflaționiste deja materializate. Aceasta presupune un accent mai mare pe dezvoltarea prognozelor macroeconomice și integrarea mai plenară a acestora în procesul decizional (reiterăm că deciziile BNM trebuie să fie focusate preponderent pe evoluțiile viitoare ale inflației și mai puțin pe tendințele curente), consultări mai extinse și mai frecvente cu reprezentanții oamenilor de afaceri și comunicare focusată pe înțelegerea mai bună a așteptărilor inflaționiste și ancorarea acestora. În același timp, în perioade când presiunile inflaționiste sunt determinate de factori non-monetari, iar motoarele economiei încetinesc, politica monetară trebuie să se focuseze pe ajustarea cât mai timpurie a ratei de bază, fără o înăsprire dură a normei rezervelor obligatorii. Evitarea înăspririi normei rezervelor obligatorii va permite Guvernului promovarea unei politici bugetare stimulative, asigurând mix-ul de politici necesar dintre politica monetară focusată pe țintirea inflației și politica bugetară focusată pe atenuarea repercusiunilor sociale ale inflației.

Economistul spune că e nevoie de depolitizarea discuțiilor despre inflație, evitarea presiunilor politice pe BNM și consolidarea independenței BNM. Factorii politici trebuie să se abțină de la indicații sau presiuni, directe sau camuflate, la adresa autorității monetare. În acest sens, eventuale comisii parlamentare/politice de evaluare a deciziilor de politică monetară trebuie înlocuite cu o comunicare permanentă și mai eficientă între BNM, Guvern și Parlament pe marginea situației inflaționiste și situației macroeconomice în general. Totodată, este necesară promovarea amendamentelor legislative prevăzute în cadrul Memorandumului cu FMI în vederea fortificării independenței băncii centrale, care este baza asigurării stabilității macrofinanciare a țării.

„Țintirea mai eficientă a compensațiilor pentru tarifele majorate. Chiar dacă compensațiile sociale au avut un rol important în atenuarea repercusiunilor sociale ale creșterii tarifelor la gazele naturale, acestea pot avea efect mai mare în cazul unei țintiri mai eficiente a familiilor cu venituri reduse[1]. Cea mai simplă formulă ar fi acordarea compensațiilor respective doar familiilor care nu consumă mai mult de un anumit plafon maxim de gaze naturale pe lună (un mecanism similar poate fi aplicat și în cazul facturilor la energia electrică). Efectul inflaționist al unor compensații mai bine țintite pe familiile cu venituri reduse este mult mai mic față de compensațiile acordate tuturor, deoarece, în aceste condiții, acest suport financiar din partea statului este canalizat spre produsele/serviciile de primă necesitate”, a punctat Lupușor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

A fost o vreme în care se părea că Tesla nu poate greși. În puțin mai mult de un deceniu, a trecut de la un nou început în domeniul tehnologic la un producător de automobile de masă, a investit miliarde de dolari în afacerea sa cu energie curată și și-a văzut valoarea explodând. Dar acum, compania se luptă cu scăderea vânzărilor de automobile și cu concurența intensă a mărcilor chinezești, precum și cu problemele legate de mult-hulitul Cybertruck, scrie BBC.

Vânzările mai mici i-au afectat veniturile și i-au afectat profiturile. Prețul acțiunilor sale a scăzut cu mai mult de un sfert de la începutul anului.

Compania a redus prețurile pe piețele majore și este în curs de concediere a aproximativ 14.000 de angajați – 10% din forța sa de muncă la nivel mondial. Printre cei afectați se numără directori de rang înalt și întreaga echipă responsabilă de mult admirata sa rețea de încărcare de mașini electrice Supercharger.

Așadar, toate acestea sunt doar un obstacol pe drum, sau Tesla se îndepărtează de pe șosea?

„Este vorba despre ruperea unei vrăji”, a explicat Elon Musk unui public special invitat la fabrica Tesla din California în iunie 2012. „Lumea a avut iluzia că mașinile electrice nu pot fi la fel de bune ca cele pe benzină”, a spus el. Musk vorbea cu ocazia lansării noului Tesla Model S, o mașină despre care a insistat că va spulbera această iluzie. Nu a fost o promisiune goală.

La acea vreme, mașinile electrice aveau o reputație de lungă durată de a fi lente, neinspirate și nepractice, cu o autonomie foarte limitată. Cu toate că noile modele, precum Nissan Leaf, începuseră să aibă un public de nișă, acestea nu aveau încă un impact semnificativ pe piața largă.

Modelul S era puternic, avea performanțe de mașină sport și putea parcurge până la 265 de mile cu o singură încărcare. Nu era ieftin, pornind de la 57.000 de dolari în SUA pentru versiunea cu cele mai mici performanțe, dar cu siguranță că a făcut valuri.

De atunci, Tesla a mai lansat încă patru modele, inclusiv SUV-ul Model X, modelele „accesibile” Model 3 și Model Y, precum și Cybertruck.

În prezent, Tesla are așa-numitele gigafabrici uriașe, care construiesc mașini în Shanghai și Berlin, pe lângă instalația sa inițială din Fremont, California, și o serie de alte locații din SUA. Anul trecut, a livrat 1,8 milioane de mașini, ceea ce sugerează că s-a impus ferm ca producător de masă.

Dar, potrivit profesorului Peter Wells, director al Centrului de cercetare a industriei auto de la Universitatea Cardiff, aceasta este o parte a problemei. „Când Tesla a apărut pentru prima dată, avea un produs nou și interesant, un director executiv carismatic și părea un pionierat adevărat”, explică el.

Acum, însă, compania „nu mai este un nou intrat antreprenorial și un perturbator, ci, din ce în ce mai mult, un operator tradițional al industriei, cu toate provocările pe care acest lucru le implică atunci când se confruntă cu o serie tot mai mare de concurenți în același spațiu de piață”.

Alte companii, cum ar fi Nio din China, oferă produse mai interesante, spune profesorul Wells, în timp ce compania chineză BYD oferă performanțe bune la prețuri mai mici. „Practic, lumea a ajuns din urmă Tesla”, spune el.

Nu există nicio îndoială că există o concurență mult mai mare decât înainte. În urma scandalului emisiilor diesel care a cuprins-o în 2015, Volkswagen a început să bage bani în vehiculele electrice.

Și, în timp ce guvernele din întreaga lume au început să analizeze în mod serios eventuale interdicții de vânzare a noilor modele pe benzină și diesel, alți producători consacrați i-au urmat curând. Clienții care caută o mașină electrică cu o autonomie și performanțe decente au acum o mulțime de opțiuni din care să aleagă.

Între timp, în China, factorii de decizie politică au văzut de ani de zile dezvoltarea vehiculelor electrice (VE) ca pe o oportunitate de a prelua o cotă semnificativă din piața globală și au promovat dezvoltarea acestora. Rezultatul a fost creșterea rapidă a unor mărci precum BYD – care a depășit Tesla pentru a deveni cel mai mare producător de mașini electrice din lume la sfârșitul anului trecut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău