SUA impun noi sancţiuni Rusiei. Sunt vizate importurile de aur rusesc şi industria de apărare

29 Iun. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iun. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Statele Unite au impus, marţi, sancţiuni împotriva a peste 100 de entităţi şi persoane şi au interzis noile importuri de aur din Rusia, acţionând potrivit angajamentelor luate de liderii Grupului celor Şapte (G7) săptămâna aceasta de a pedepsi în continuare Moscova pentru invazia sa în Ucraina, relatează Reuters și News.ro.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat că a impus sancţiuni asupra a 70 de entităţi, dintre care multe sunt esenţiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei, precum şi împotriva a 29 de persoane, într-un efort de a împiedica capacitatea Rusiei de a dezvolta şi desfăşura arme şi tehnologie.
Decizia SUA îngheaţă toate bunurile americane ale entităţilor vizate şi, în general, interzice americanilor să se ocupe de ele.
„Luarea în vizor a industriei de apărare a Rusiei va afecta capacităţile lui Putin şi va împiedica şi mai mult războiul său împotriva Ucrainei, industrie de apărare care a fost deja afectată din cauza moralului scăzut, a lanţurilor de aprovizionare întrerupte şi a eşecurilor logistice”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Companiile ruse din domeniul apărării sancționate de SUA

De asemenea, au fost impuse noi sancţiuni împotriva Rostec, agenţia rusă aerospaţială şi de apărare. Trezoreria SUA a precizat că „umbrela de management a Rostec include peste 800 de entităţi dintr-o gamă largă de sectoare” şi că toate entităţile deţinute, în proporţie de 50% sau mai mult, direct sau indirect de Rostec sunt blocate.

Totodată, compania aerospaţială şi de apărare rusă United Aircraft Corporation (UAC) a fost sancţionată pentru a „slăbi capacitatea Rusiei de a-şi continua atacul aerian asupra Ucrainei”, potrivit Departamentului Trezoreriei.

UAC produce avioane de luptă MiG şi Suhoi – avioane ce sunt pilotate și de aliaţi ai SUA, inclusiv de unii membri NATO – şi este deţinută majoritar de Rostec.

Tupolev, producător de bombardiere strategice şi avioane de transport ruseşti, a fost de asemenea sancţionat.

Irkut Corp, un producător de avioane afiliat al UAC care construieşte multe dintre avioanele de luptă Sukhoi Su-30 utilizate de Rusia în Ucraina, este vizat de sancţiuni, precum şi alte subsidiare ale sale şi companii din sectorul aerospaţial rus.

În plus, aproximativ 20 de entităţi care dezvoltă, produc şi deservesc echipamente electronice militare în cadrul companiei de electronice Ruselectronics, deţinută de Rostec, sunt sancţionate de SUA.

Statele Unite au impus sancţiuni celui mai mare producător de camioane din Rusia, Kamaz, pe motiv că vehiculele sale au transportat rachete şi soldaţi ruşi pe tot parcursul conflictului din Ucraina.

Importul de aur rusesc, de asemenea interzis

Mai mult decât atât, SUA interzice importul aurului rusesc, cu excepţia aurului aflat în afara Rusiei înainte de marţi. Rusia produce anual aproximativ 10% din aurul extras la nivel global şi ocupă locul doi în exporturile Moscovei, pe lângă exportul energiei.

Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală Rusă, care s-a confruntat cu restricţii privind accesul la unele dintre activele sale din străinătate pe fondul sancţiunilor occidentale.

Noile sancţiuni vizează persoane implicate în evitarea sancţiunilor, în conflict, precum şi mai mulţi oficiali actuali şi foşti oficiali din cele două teritorii separatiste din regiunea ucraineană Donbas, Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk.
Departamentul de Stat aplică, marţi,sancţiuni împotriva a 45 de entităţi şi 29 de persoane, inclusiv unităţi militare ruse. Peste 500 de ofiţeri militari şi alţi oficiali ruşi vor fi afectaţi de restricţii privind vizele.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău