Cum vor fi transformate instituțiile de învățământ din țară

07 Iul. 2022, 09:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2022, 09:31 // Actual //  MD Bani

25 de școli din Republica Moldova vor trece printr-un proces amplu de transformare digitală și vor fi asistate într-un program de dezvoltare a unui mediu educațional deschis, activ și cât mai conectat la tehnologie – Școala Digitală. Timp de un an, aceste instituții de învățământ urmează a fi asistate de experți educationali atât locali cât și internaționali în dezvoltarea unei strategii de transformare digitală, în identificarea acțiunilor și activităților ce prevăd dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii, tehnicii de calcul, proceselor de comunicare și colaborare dintre elevi, profesori și părinți, dar și activităților de management instituțional. Inițiativa este dezvoltată de către „Tekwill în Fiecare Școală”, program implementat în cadrul proiectului Tekwill, susținut de USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.

Digitalizarea școlilor începe cu instruirea profesorilor

La Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești învață peste 550 de elevi din aproximativ 15 localități ale raionului Florești. În această instituție de învățământ activează 34 de cadre didactice, dintre care doar 7 predau disciplinele viitorului. Anul trecut, școala a implementat catalogul electronic, iar unii profesori întâmpină și în prezent dificultăți în utilizarea acestui instrument în cadrul lecțiilor.

Tatiana Moscalu, directoarea Liceului Teoretic „Miron Costin”, orașul Florești: „În luna august, majoritatea cadrelor didactice din liceu vor participa la programul de formare, în cadrul căruia își vor îmbunătăți abilitățile și vor putea utiliza mai ușor instrumentele digitale în procesul de predare și evaluare. Sper că această oportunitate de a fi parte a proiectului „Școala Digitală” ne va ajuta să digitalizăm comunicarea dintre elevi și profesori, dar și să extindem predarea disciplinelor viitorului în instituția noastră. Ne dorim ca toți profesorii să se implice activ și să depășim dificultățile de utilizare a aplicațiilor și a altor materiale digitale în procesul de predare.”

Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Alexandru Ioan Cuza este o altă instituție de învățământ care va fi conectată la programul „Școala Digitală” în anul de studii următor, iar 12 cadre didactice vor urma programul de formare din cadrul inițiativei.

Tatiana Buciuceanu, directoarea Liceului Teoretic  „Alexei Mateevici” din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul: „Într-o eră digitală, de dorim o strategie care să ne ajute să facem un pas considerabil spre procesul de transformare digitală a educației. În prezent, suntem la etapa în care comunicarea dintre elevi, profesori și părinți este mai puțin digitalizată, iar la catalogul online au acces doar profesorii. Elevii sunt foarte interesați de studierea profesiilor viitorului, pentru că anul trecut toate clasele au avut ore opționale în cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”. În plus, în cadrul acestei inițiative, vom beneficia de un schimb de experiență cu alte două instituții, pentru care vom fi formatori.”

Programe internaționale de transformare digitală

În instituțiile de învățământ implicate în proiect vor fi implementate programe educaționale internaționale de transformare digitală. Unul dintre acestea este OCDE Learning Compass, în care vor fi utilizate metodele Design Thinking și Lean Startup pentru a dezvolta în rândul elevilor programe de învățare racordate la abilitățile lor. De asemenea, pentru a putea preda, cadrele didactice vor urma un program de formare, vor avea un plan de lucru și câte un mentor care să-i ghideze pe parcursul anului de studii 2022-2023. Pe toată durata de implementare a programului-pilot, va avea loc un hackathon, un maraton și un demo day. La sfârșitul anului, inițiativa își propune lansarea Arhivei online, bazată pe competențele obținute de către elevi în cadrul programului.

Un alt program care va fi implementat în cadrul inițiativei „Școala Digitală” este cel de la Microsoft pentru școli. Profesorii vor învață sa implementeze instrumentele Microsoft în procesul de predare-învățare, astfel încât la final de an școlar elevii vor da dovadă de abilități sociale și antreprenoriale mai dezvoltate, de creativitate, analiză, gândire critică, deschidere pentru învățare continuă, dar și formularea concluziilor bazate pe logică. Profesorii instituțiilor beneficiare vor avea oportunitatea să predea disciplinele STEM prin intermediul unui program de realitate augmentativă/virtuală și a modelelor 3D de la Corinth.

Instruirile profesorilor despre cele trei programe internaționale de transformare vor începe la mijlocul lunii august și vor dura până la sfârșitul anului de studii.

Strategia de dezvoltare a unei școli

Prin intermediul inițiativei „Școala Digitală”, urmează a fi elaborate o strategie și un plan de acțiuni concrete pe care instituția le va urma în procesul de transformare digitală. Acestea vor viza mai multe direcții de intervenție: comunicarea, procesele manageriale, conținutul educațional și vor conține activitățile despre infrastructură, pedagogie și integrarea instrumentelor TIC în procesul de comunicare-colaborare dintre elevi, profesori și părinți.

Tatiana Alexeev, manageră de proiect „Tekwill în Fiecare Școală”:Strategia de digitalizare a școlii urmează a fi implementată în următorii 3 ani, timp în care instituția va fi conectată la suita de instrumente Microsoft pentru Educație, Office 365 etc. În tot acest timp, și în cadrul procesului de învățare-predare-evaluare, se for utiliza intens metodologii noi de predare precum clasa inversată, predarea centrată pe elev, PBL, proiecte STEAM. Elevii vor avea acces la cursurile „Tekwill în Fiecare Școală”, cursuri de „Scratch”, robotică, astfel încât Școala Digitală să nu mai fie un trend, dar o realitate a școlilor din țară. ”

Instrumentele digitale vor fi implementate și în comunicarea externă a organizației, pe paginile de pe rețelele de socializare, website etc, și vor fi stabilite colaborări internaționale cu privire la schimbul de bune practici dintre profesorii școlilor partenere pentru realizarea de proiecte comune între elevi. În final, în baza modelului acestor instituții, Strategia de digitalizare va fi implementată în alte 50 de școli din țară care fac parte din programul „Tekwill în Fiecare Școală”.

Despre proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”

În ultimul an, la nivel național, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” – cel mai revoluționar proiect educațional – a implementat un program amplu de educație tehnologică în 234 de școli, pentru a dezvolta abilitățile digitale ale elevilor și a-i pregăti pentru profesiile viitorului. „Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul ca până în anul 2024 peste 90% dintre liceele din toată țara să fie membre ale comunității. Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasate pe o platformă de eLearning – tekwill.online – destinată profesorilor și elevilor de liceu. Până în prezent, peste 25.000 de elevi din clasele 7-12 studiază profesiile viitorului, datorită celor 590 de profesori inovatori care fac parte din proiect.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, prin Memorandumul de înțelegere semnat la data de 22 iulie 2020.

Implementarea proiectului a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, cetățenilor țării și diasporei, precum și ale partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4MOLDOVA și PNUD Moldova.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău