O undă de şoc vine din Norvegia şi ar putea să pună şi mai multă sare pe rana crizei energetice

07 Iul. 2022, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iul. 2022, 06:00 // Actual //  Lupu Eduard

Norvegia a avertizată că exporturile de gaze către Marea Britanie, care la rândul ei alimentează Europa, ar putea fi blocate dacă greva muncitorilor din sectorul petrolier escaladează. Aproape 60% din livrările de gaz ale ţării scandinave sunt ameninţate de protestele pentru salarii mai mari, scrie Financial Times.

Gigantul de stat Equinor, a oprit lucrările de exploatare pentru trei zăcăminte de petrol şi gaze, pe fondul grevelor prin care se doreşte obţinerea unui salariu care să compenseze inflaţia. Această decizie a influenţat direct explozia preţului pentru gazele europene către cel mai înalt nivel din ultimele patru luni.

Gasco, o altă companie de stat care operează conductele de livrare, a declarat că „în cel mai rău scenariu, livrările către Regatul Unit ar putea fi oprite total”, greviştii plănuind să continue până sâmbătă.

Norvegia este cea mai importantă sursă de gaze a Marii Britanii, care acoperă 42% din necesarul ţării şi 25% din totalul de gaz importat de Europa.

Problema norvegiană vine într-un moment foarte sensibil pentru Europa, care deja se grăbeşte să îşi umple rezervoarele pentru a face faţă iernii. Norvegia reprezintă pentru Europa al doilea cel mai important furnizor de gaze după Rusia şi totodată prima soluţie la care continentul a apelat pentru a acoperit golul lăsat după ce Moscova a redus livrările.
Grevele care au luat startul luni ar urma să se extindă în zilele următoare, perturbând 13% din exporturile de gaze naturale ale Norvegiei.

Sindicatul Lederne din Norvegia ameninţă cu escaladarea protestelor până sâmbătă, ceea ce ar cauza închiderea sau reducerea producţiei pentru 14 puncte de exploatare, determinând o scădere de 56% a exporturilor de gaze dacă nu se găseşte o soluţie.

Problema cauzată de grevele din Norvegia vine într-un moment în care marii traderi sunt din ce în ce mai pesimişti privind revenirea la niveluril normale ale fluxurilor de gaz rusesc prin Nord Stream 1. Conducta se pregăteşte să iasă din lucrările de mentenţa pe care Moscova le-a invocat atunci când a decis reducerea cu 60% a fluxurilor de gaz care trec prin aceasta.

Comunitatea internaţionala a acuzat Rusia că foloseşte gazul ca arma de şantaj şi a avertizat totodată continentul să se pregătească de închiderea treptată a robinetului de gaz rusesc.
„Pentru Europa, o astfel de problemă nu putea să vină într-un moment mai prost. Continentul are nevoie disperată să-şi umple depozitele de gaz înainte de venirea iernii”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist energetic.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce lucrează pentru a răspunde preocupărilor UE, a declarat compania miercuri, pe platforma de socializare X, transmite CNBC.

Comisia Europeană a dat termen până miercuri inclusiv companiei deţinute de grupul chinez ByteDance să abordeze preocupările cu privire la posibila creare de dependenţă prin intermediul programului de recompense pentru copii, urmând ca în caz contrar se confrunte cu o suspendare temporară a funcţiei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”.

Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de lansarea aplicaţiei, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA).

Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, a lansat săptămâna trecută în Franţa şi în Spania noua aplicaţie, care le permitea utilizatorilor să fie plătiţi pentru vizionarea de videoclipuri. TikTok Lite era deja disponibilă în Coreea de Sud şi Japonia.

Utilizatorii TikTok Lite cu vârste de peste 18 ani puteau „să colecteze puncte descoperind noi conţinuturi sau realizând anumite acţiuni”, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare. Punctele astfel colectate puteau fi transformate în carduri cadou sau folosite pentru a susţine creatorii de conţinuturi.

„Recompensele variază în funcţie de sarcinile îndeplinite şi de experienţa în aplicaţie”, iar „durata maximală de vizionare a videoclipurilor recompensate este cuprinsă între 60 şi 85 de minute”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii TikTok.

Foarte apreciată de tineri şi de influenceri pentru videoclipurile sale care sunt adeseori dansante sau muzicale, controversata reţea de socializare TikTok a atras peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial.

Ea este acuzată cu regularitate că găzduieşte numeroase videoclipuri de dezinformare, provocări periculoase şi imagini pornografice sau că ar fi chiar un instrument de spionaj şi de propagandă în slujba Chinei, o acuzaţie respinsă de compania ByteDance.

Comisia Europeană a demarat totodată anchete separate care vizează Meta, Snap (Snapchat), TikTok şi YouTube despre măsurile implementate de aceste companii pentru a proteja „sănătatea fizică şi mintală” a minorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău