„Războiul dronelor”. Cum se pregătesc ucrainenii de lupta pentru Sloviansk

09 Iul. 2022, 13:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iul. 2022, 13:43 // Actual //  Lupu Eduard

„În acest moment, avem de dus două bătălii mari”, spune Dmitro Podvorchanski, un soldat al Batalionului ucrainean Dnipro. „Prima este o bătălie de artilerie”, spune el, „a doua este o bătălie a tehnologiilor”.

Dmitro este parte a celei de a doua bătălii, în mare parte nevăzută. Acesta conduce o unitate de doar 10 soldați care formează unitatea de culegere de informații cu drone a batalionului, scrie BBC care a stat de vorbă cu soldatul ucrainean. Dmitro spune că preferă să-și numească unitatea „IT-iștii care luptă”. Toți sunt voluntari. Cei mai mulți dintre ei au experiență în tehnologia informației și se cunoșteau înainte de începerea războiului.

Pe un telefon mobil, unul din membrii echipei arată imagini filmate din dronă cu țintele rusești pe care le-au distrus deja, prezentându-le drept „cele mai mari lovituri”. Dmitro le enumeră: „Un tanc, trei sau patru tunuri de artilerie și cinci sau șase depozite de muniție”.

Ambele părți le folosesc pentru a identifica pozițiile inamicului și apoi ajută la direcționarea artilerie asupra unei ținte. Dar aceste drone mici sunt echipate și cu explozibili.

În spatele primelor linii, lângă Sloviansk, o echipă de soldați din unitatea de informații arată echipei BBC cum funcționează
Aceștia despachetează drona dintr-o cutie și îi potrivesc cu grijă un exploziv mic. Dronele comerciale mici pot transporta muniții între 200 g și 500 g. O dronă mai mare poate transporta o încărcătură de până la 800 g. Ei construiesc bombele într-un atelier din baza lor, folosind o imprimantă 3D.

Dmitro spune că este un loc de muncă pentru „cei mai deștepți băieți”. De asemenea, aceștia urmăresc și interceptează comunicațiile.

Comandantul general al batalionului Dnipro 1, colonelul Yuri Berezka, arată cu degetul în sus și zâmbește: „Elon Musk, cel mai bun”. El este la fel de popular în rândul trupelor ucrainene precum a fost premierul britanic Boris Johnson.

În ciuda tulburărilor politice din Marea Britanie, colonelul spune că încă speră că Marea Britanie va continua să sprijine puternic Ucraina în războiul său. „Apărăm aici valorile occidentale. Îmbunătățirea armatei noastre și furnizarea de arme va aduce pace și în Marea Britanie”, spune el.

În ciuda avantajului Rusiei în războiul electronic, Dmitro Podvorchanski crede că experiența trupelor sale îi va ajuta pe ucraineni în războiul cu invadatorii ruși.
Unul dintre oamenii săi spune că în câțiva ani vor fi mai buni decât rușii, dar întrebarea cheie este dacă au suficient timp să întoarcă soarta războiului, scrie BBC.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău