Putin dă cărțile pe față. Sancțiunile Occidentului au lovit economia Rusiei: Unii colegi încep deja să fie superficiali

10 Iul. 2022, 05:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2022, 05:13 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin a ridiculizat de multe ori sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina și a susținut mereu că este gata să răspundă. În cele din urmă, se pare că situația economică a țării pe care o conduce nu este chiar atât de roz și a recunoscut acest lucru în cadrul unei reuniuni a Cabinetului de Miniștri.

Este pentru prima oară de la invazia Rusiei în Ucraina când președintele Vladimir Putin recunoaște că sancțiunile occidentale au lovit economia statului pe care îl conduce. Liderul de la Kremlin a vorbit despre acest subiect în timpul unei reuniuni a Cabinetului de Miniștri al Federației Ruse.

„Văd că unii colegi încep deja să fie oarecum superficiali cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a elimina eventualele amenințări occidentale. Nu le pasă… Da, ar trebui să ne simțim încrezători, trebuie să vedem riscurile”, a spus Vladimir Putin, potrivit site-ului Kremlinului.

Chiar dacă problemele din Rusia au devenit evidente pentru toată lumea, liderul de la Kremlin a vorbit despre creșterea producției de petrol. Potrivit acestuia, nivelul de producția din 2022 l-a depășit pe cel din 2021 cu 3,5%.

Rusia nu are loc pentru depozitarea hidrocarburilor și, prin urmare, rămasă fără o piață de combustibil în vest, Moscova urmează să vândă acum materii prime către sud și est.

În ciuda faptul că se află într-o situație dificilă, liderul de la Kremlin nu își arată vulnerabilitatea față de occident, ci din contră. Putin avertizează Europa că prețul la energie ar putea crește „catastrofal” din cauza sancțiunilor, iar acest lucru ar fi o lovitură pentru gospodăriile europene.

„Știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești.

Cu toate acestea, ne așteptăm ca astfel de măsuri să ducă la o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu înalți oficiali.

„Toate acestea arată încă o dată că sancțiunile impuse Rusiei provoacă mult mai multe daune țărilor care le dau aceste măsuri. Folosirea lor în continuare poate duce la consecințe și mai grave, fără exagerare, chiar catastrofale pe piața globală a energiei”, a mai afirmat Putin vineri.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO