„Războiul dronelor”. Cum se pregătesc ucrainenii de lupta pentru Sloviansk

09 Iul. 2022, 13:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iul. 2022, 13:43 // Actual //  Lupu Eduard

„În acest moment, avem de dus două bătălii mari”, spune Dmitro Podvorchanski, un soldat al Batalionului ucrainean Dnipro. „Prima este o bătălie de artilerie”, spune el, „a doua este o bătălie a tehnologiilor”.

Dmitro este parte a celei de a doua bătălii, în mare parte nevăzută. Acesta conduce o unitate de doar 10 soldați care formează unitatea de culegere de informații cu drone a batalionului, scrie BBC care a stat de vorbă cu soldatul ucrainean. Dmitro spune că preferă să-și numească unitatea „IT-iștii care luptă”. Toți sunt voluntari. Cei mai mulți dintre ei au experiență în tehnologia informației și se cunoșteau înainte de începerea războiului.

Pe un telefon mobil, unul din membrii echipei arată imagini filmate din dronă cu țintele rusești pe care le-au distrus deja, prezentându-le drept „cele mai mari lovituri”. Dmitro le enumeră: „Un tanc, trei sau patru tunuri de artilerie și cinci sau șase depozite de muniție”.

Ambele părți le folosesc pentru a identifica pozițiile inamicului și apoi ajută la direcționarea artilerie asupra unei ținte. Dar aceste drone mici sunt echipate și cu explozibili.

În spatele primelor linii, lângă Sloviansk, o echipă de soldați din unitatea de informații arată echipei BBC cum funcționează
Aceștia despachetează drona dintr-o cutie și îi potrivesc cu grijă un exploziv mic. Dronele comerciale mici pot transporta muniții între 200 g și 500 g. O dronă mai mare poate transporta o încărcătură de până la 800 g. Ei construiesc bombele într-un atelier din baza lor, folosind o imprimantă 3D.

Dmitro spune că este un loc de muncă pentru „cei mai deștepți băieți”. De asemenea, aceștia urmăresc și interceptează comunicațiile.

Comandantul general al batalionului Dnipro 1, colonelul Yuri Berezka, arată cu degetul în sus și zâmbește: „Elon Musk, cel mai bun”. El este la fel de popular în rândul trupelor ucrainene precum a fost premierul britanic Boris Johnson.

În ciuda tulburărilor politice din Marea Britanie, colonelul spune că încă speră că Marea Britanie va continua să sprijine puternic Ucraina în războiul său. „Apărăm aici valorile occidentale. Îmbunătățirea armatei noastre și furnizarea de arme va aduce pace și în Marea Britanie”, spune el.

În ciuda avantajului Rusiei în războiul electronic, Dmitro Podvorchanski crede că experiența trupelor sale îi va ajuta pe ucraineni în războiul cu invadatorii ruși.
Unul dintre oamenii săi spune că în câțiva ani vor fi mai buni decât rușii, dar întrebarea cheie este dacă au suficient timp să întoarcă soarta războiului, scrie BBC.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău