Apune era low cost. Şeful Ryanair: Zborurile aeriene au devenit „prea ieftine” pentru a mai face profit

10 Iul. 2022, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2022, 05:44 // Actual //  bani.md

Şeful Ryanair, Michael O’Leary, pionierul călătoriilor low-cost în Europa, a avertizat că tarifele vor creşte în următorii cinci ani, deoarece zborurile aeriene au devenit „prea ieftine” pentru a mai face profit, în condiţiile în care costurile din industrie au crescut vertiginos.

Avertismentul său vine în contextul în care preţurile biletelor au crescut în Europa şi în SUA în această vară, pe măsură ce pasagerii se întorc, iar unele companii aeriene au redus capacitatea din cauza lipsei de personal.

„A devenit prea ieftin pentru ceea ce este. Mi se pare absurd ca de fiecare dată când zbor la Stansted, călătoria cu trenul până în centrul Londrei să fie mai scumpă decât biletul de avion”, a declarat el într-un interviu acordat Financial Times.

El a spus că se aşteaptă ca o combinaţie între preţurile ridicate ale petrolului şi taxele de mediu să împingă tariful mediu al Ryanair de la 40 de euro la 50-60 de euro pe termen mediu.

O’Leary a lansat, de asemenea, un atac la adresa guvernului britanic şi a ceea ce el a numit „dezastrul” Brexit-ului, care a împiedicat companiile aeriene să recruteze cu uşurinţă lucrători europeni, ceea ce, potrivit industriei, a agravat deficitul de personal în această vară.

„Aceasta este, fără îndoială, una dintre consecinţele inevitabile ale dezastrului care a fost Brexit”, a spus el.

„Retragerea de pe piaţa unică, doar pentru ca ei să poată spune ‘Am făcut Brexit’ a fost culmea idioţeniei. Dar atunci ei sunt idioţi”.
O’Leary a transformat Ryanair dintr-un mic transportator regional în anii ’90 în cea mai mare companie aeriană din Europa prin reducerea nemiloasă a costurilor şi prin transferarea acestor câştiguri către consumatori prin preţurile ieftine ale biletelor.

„A fost opera mea [ieftinirea călătoriilor cu avionul]. Am făcut o mulţime de bani făcând acest lucru. Dar, în cele din urmă, nu cred că transportul aerian este sustenabil pe termen mediu la un tarif mediu de 40 de euro. Este prea ieftin la acest nivel. Dar cred că, ştiţi, va fi în continuare foarte ieftin şi accesibil la 50 şi 60 de euro.”

Tarifele medii de la Londra către destinaţiile de vară din Portugalia, Spania şi Grecia au crescut faţă de acum un an, deşi sunt semnificativ mai mici decât în urmă cu 10 ani, potrivit datelor Kayak.com. Preţurile de la Londra către Atena, de exemplu, s-au înjumătăţit în ultimul deceniu.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău