Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, anunță că, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (AAC) a emis un act administrativ, prin care a fost reduse numărul de autorizații emise companiei aeriene Fly One. Acest lucru se întâmplă după ce sâmbătă, 9 iulie, cinci curse operate de compania FlyOne au fost anulate pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Conform oficialului, 23 din 38 de autorizații au fost suspendate până la remedierea situației, iar aceste intervenții nu vor afecta pasagerii, compania aeriană urmând să-și onoreze obligațiile de transportare a pasagerilor conform biletelor comercializate.
„Suplimentar, am solicitat AAC să pregătească modificări la actele normative care să crească contravențiile și să avem norme clare pentru suspendare/retragere autorizațiilor pentru curse regulate/neregulate în cazul unor abateri ce aduc atingere drepturilor consumatorilor. Urmează să verificăm activitatea tuturor companiilor aeriene și vom lua decizii similare în caz de necesitate”, a mai adăugat Andrei Spînu.
Amintim că, sâmbătă, 9 iulie, mai multe curse operate de compania FlyOne au fost anulate pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat despre acest lucru pe pagina sa oficială de Facebook și a cerut Autorității Aeronauticii Civile să investigheze în detaliu activitatea acestei companii și să retragă/modifice/suspende actele permisive în cazul în care aceasta nu își poate onora angajamentele față de oamenii cărora le vinde bilete.
La rândul său, Autoritatea Aeronautică Civilă s-a autosesizat pe acest caz și a declarat că va investiga activitatea acestei companii aeriene, circumstanțele care au dus la anularea mai multor curse aeriene dar și condițiile în care sunt respectate drepturile consumatorilor.
Compania FlyOne a venit ulterior cu o reacție și a declarat că, cauzele care stau la bază erau simple. „Există o constrângere dictată de unele limitări ale proprietarilor de aeronave de a lăsa navele să fie operate în R. Moldova și spre RM, din cauza situației războiului de la frontieră”.
Compania a fost înființată în 2015 pe când Vladimir Cebotari, un apropiat a liderului PD Vlad Plahotniuc, era ministru al Justiției și a cunoscut o dezvoltare rapidă. Printre fondatorii companiei se afla soția ministrului, Maria Cebotari, cu o cotă de 40% din active, iar sora ministrului, Mariana Tabuică, fost director financiar la ÎS Moldatsa, era administratoare.
În aprilie 2016, Fly One a operat primele curse charter, iar în iunie 2017 a lansat primele curse regulate de pasageri către Moscova. În prezent compania, care deține trei nave Airbus, operează zboruri către 12 destinații, 7 curse regulate și 5 curse charter.
Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat într-o anchetă că adevăratul partener de afacere al familiei ministrului Justiţiei, în cadrul noii companii aeriene Fly One, era directorul Autorităţii Aeronautice Civile (AAC), Mircea Maleca, care se ascundea în spatele fostului său socru de la Leova, Tudor Carabadjac, profesor de educaţie fizică şi fost director al gimnaziului din satul Orac, raionul Leova. Acesta deținea, pe hârtie, o cotă de 40% din SRL Fly One. În 2011, Carabadjac a obţinut mandatul de consilier raional la Leova, pe listele Partidului Democrat din Moldova.