Rusia a rămas fără cartofi prăjiți pentru meniurile fast-food

16 Iul. 2022, 04:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2022, 04:49 // Actual //  bani.md

Directorul companiei Vkusno & tochka, fostul lanţ de restaurante fast-food McDonald’s Corp din Rusia, a declarat pentru RBC TV că producătorii de cartofi prăjiţi refuză să aprovizioneze ţara şi a avertizat că încercările de a creşte procesarea internă sunt pline de dificultăţi, relatează Reuters.

Compania americană McDonald’s a părăsit Rusia drept răspuns la campania militară a Moscovei în Ucraina, după ce Occidentul a impus un val de sancţiuni economice. Astfel, compania a vândut toate restaurantele pe care le deţinea unui licenţiat local în luna mai.

Restaurantele au început să se deschidă sub noul nume Vkusno & tochka, sau ”Delicios şi atât”, pe 12 iunie. Directorul executiv Oleg Paroev a declarat că lanţul de restaurante fast-food a vândut aproape 120.000 de burgeri în ziua inaugurării.

Noul proprietar a subliniat că standardele înalte de calitate vor fi menţinute sau chiar îmbunătăţite, iar consumatorii nu vor observa prea multe diferenţe. De atunci, compania a fost nevoită să recunoască că se confruntă cu o penurie de cartofi prăjiţi până în toamnă, dând vina pe o recolta slabă din Rusia şi problemele lanţului de aprovizionare.

”Din cauza unor evenimente bine cunoscute, multe companii străine, aş spune chiar toţi marii producători de cartofi prăjiţi, au refuzat să livreze acest produs în Rusia”, a declarat Paroev canalului de afaceri, joi.

El a mai spus că fabricile din ţările ”prietenoase” şi ”neprietenoase” care produc cartofi prăjiţi aparţin a cinci sau şase companii importante, ale căror sedii se află în ţări neprietenoase şi care, prin urmare, au refuzat să furnizeze Rusiei.

Paroev a adăugat că în recolta Rusiei din acest an există o lipsă de cartofi specifici necesari pentru gătirea cartofilor prăjiţi şi că ar putea apărea alte probleme, doar câteva întreprinderi ruse fiind capabile să prelucreze cartofii pentru transformarea lor în cartofi prăjiţi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!