Afacerile celui mai bogat om din Ucraina, decimate de armata lui Putin

19 Iul. 2022, 19:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2022, 19:41 // Actual //  bani.md

Rinat Ahmetov nu-l mai suportă pe preşedintele Rusiei, după ce armata de la Moscova i-a distrus afacerile.

Rinat Ahmetov, 55 de ani, are averea decimată de război. De la 14 miliarde, Ahmetov mai are „doar” 4,2 miliarde de dolari.

Fostul patron al echipei de fotbal Şahtior Doneţk nu deţine relaţii strălucite cu Volodimir Zelenski, dar ajută ţara lui, Ucraina, în lupta contra Rusiei.

A alocat 100 de milioane de euro pentru război, a donat 100.000 de veste antiglonţ şi produce materiale antitanc. Mai presus de toate, Ahmetov îşi exprimă sprijinul faţă de conducerea ucraineană, chiar dacă aceasta implică un declin al oligarhilor.

„Statutul de candidat UE nu este doar o oportunitate de a construi o nouă ţară europeană liberă şi democratică, fără corupţie, cu economie de piaţă, cu instanţe corecte şi independente, libertate de exprimare şi instituţii funcţionale. Este şi o modalitate de a scăpa cu adevărat de sistemul oligarhic”, spune cel care este considerat cel mai puternic dintre oligarhi. „Nu vom mai avea o şansă. Este responsabilitatea noastră istorică să o facem acum”, mai afirmă fostul patron al lui Mircea Lucescu.

Omul de afaceri îşi enumeră proprietăţile distruse, deteriorate sau furate de Rusia: la Mariupol, oţelăriile Azovstal şi Ilych, apoi Avdiika Coke lângă Doneţk, centrala TPP de la Lugansk şi alte zeci de combinate. Numai cele două uzine de la Mariupol valorau înainte de război între 17 şi 20 de miliarde de dolari, spune proprietarul lor.

Cel mai bogat ucrainean afirmă că Rusia „fură cu cinism cerealele şi oţelul de la Mariupol”, valoarea totală fiind de aproximativ un miliard. Toate astea l-au convins pe Ahmetov să dea în judecată Rusia la instanţele internaţionale pentru „zeci de miliarde de dolari”.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ