Maia Sandu mulțumește statelor UE și Consiliului European pentru că producătorii moldoveni pot exporta fără taxe vamale

19 Iul. 2022, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2022, 10:27 // Actual //  MD Bani

Pe piața din Uniunea Europeană ajung 65% din produsele moldovenești, fiind principala piață de desfacere pentru Republica Moldova. Maia Sandu menționează că această performanță este posibilă datorită relațiilor mai strânse cu UE și Acordului de Liber Schimb. Astfel, președinta țării mulțumește țărilor UE și Consiliului European pentru susținere.

„Le mulțumesc statelor membre UE pentru decizia de ieri a Consiliului European – este un gest de solidaritate care ne arată că în aceste timpuri complicate nu suntem singuri.” a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Uniunea Europeană oferă posibilitatea producătorilor moldoveni să exporte în țările UE cantități mai mari fără să achite taxe vamale. De aceste facilități vor beneficia exportatorii de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri.

Maia Sandu subliniază că piața europeană este un mare, stabilă, bogată și previzibilă. Astfel, odată cu creșterea exporturilor vor crește și veniturile companiilor moldovenești. De asemenea, vor crește salariile, numărul locurile de muncă și impozitele plătite în bugetul țării. În concluzie va crește și calitatea vieții oamenilor.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău