Zelenski vrea pământul înapoi, condiţia Ucrainei pentru încetarea focului

23 Iul. 2022, 07:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2022, 07:23 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără recuperarea teritoriilor pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu acordat vineri Wall Street Journal.

El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene ocupate după invazia din februarie nu ar face decât să încurajeze un conflict şi mai amplu, oferind Moscovei ocazia de a se realimenta şi reînarma pentru următoarea rundă.

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunând că „livrările occidentale de Himars, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a schimba situaţia”.

„Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse posibilitatea să se odihnească”, a relatat Wall Street Journal, citând comentariile lui Zelenski.

El a spus: „Societatea consideră că toate teritoriile trebuie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare”.

„O nevoie mai presantă este aceea de sisteme de apărare aeriană care ar putea împiedica Rusia să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune asupra unor oraşe, de altfel paşnice, aflate la sute de kilometri de liniile de front”, a adăugat Zelenski.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a declarat: „Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza într-o oarecare măsură pieţele, dar ar oferi doar un răgaz temporar şi un bumerang în viitor”.

Rusia şi Ucraina au semnat vineri un acord istoric pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, ceea ce ridică speranţe că o criză alimentară internaţională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău