Ucrainenii sunt gata să-i facă praf pe soldații lui Putin din Transnistria. Kiev: Suntem pregătiți să ajutăm Moldova

23 Iul. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2022, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina, ca stat, este pregătită să ajute Moldova să scape de militarii ruși din regiunea transnistreană. Acest lucru a fost declarat de șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Kirill Budanov, scrie rupor.md.

„Susțin aspirațiile Moldovei de a scăpa de forțele de ocupație de pe teritoriul său. Iar noi, ca stat, și ca serviciu special, vom face totul pentru a ajuta statul frățesc să scape de ocupanții de pe pământul său”, a spus șeful DIU.

Între timp, la Chișinău, un astfel de scenariu este exclus. Președinta, Maia Sandu, a declarat anterior că este în favoarea unei soluționări pașnice a conflictului.

„Dorim retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dar dorim o rezolvare pașnică a conflictului. Susținem soluții pașnice și nu intenționăm să schimbăm această poziție”, a explicat șeful statului.

Totodată, ministrul Apărării, Anatoliei Nosatîi, a subliniat că „atacul Ucrainei asupra regiunii transnistrene va însemna un atac pe teritoriul Republicii Moldova”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 10:19 // Actual //  Lupu Eduard

Universitățile din Chișinău își explorează posibilitatea de a se uni pentru a forma o instituție academică mai puternică și mai competitivă în regiune. Discuția incipientă privind fuziunea dintre Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat a atras atenția și interesul comunității academice și al opiniei publice.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8 că rectorii celor două universități au început discuțiile preliminare, iar o discuție mai profundă urmează să fie purtată cu profesorii și personalul academic. Cu toate acestea, procesul va fi unul complex și necesită sprijinul majorității membrilor ambelor instituții.

„Potențialele avantaje ale fuziunii sunt remarcabile, inclusiv creșterea competitivității în plan regional și devenirea unei dintre cele mai mari universități din spațiul românesc. De asemenea, o posibilă fuziune ar asigura existența unei oferte educaționale comprehensive, fără suprapuneri între specializările celor două universități”, a spus Perciun.

Ministrul Educției a spus că este salutabil că inițiativa pentru fuziune vine din partea rectorilor, semnificând un nivel de maturitate și asumare în mediul academic. Cu toate acestea, deciziile finale nu vor fi luate în grabă, iar procesul de consultare cu colectivele universitare nu va fi unul simplu.

Se estimează că o decizie cu privire la fuziune ar putea fi luată nu mai târziu de începutul anului viitor, după o analiză atentă și consultări extinse.

Ieri, 30 aprilie, rectorul Universități Tehnice, Viorel Bostan, în cadurul unei ședințe de la Guvern, a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău