Dovada că la Kremlin a început lupta pentru putere. Istoric american: ”Putin pare pierdut în ceața războiului”

24 Iul. 2022, 19:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2022, 19:56 // Actual //  bani.md

Profesorul de istorie de la Universitatea Yale, Timothy Snyder, a declarat că regimul președintelui rus Vladimir Putin începe să slăbească și au început pregătirile pentru lupta pentru putere, relatează Newsweek.

Ca dovadă, Snyder a citat faptul că unii oficiali ruși, precum Dimitr Medvedev, amenință Ucraina și Occidentul cu consecințe grave.

Fostul președinte al Federației Ruse a avertizat recent că intervenția Occidentului în război ar putea duce la pierderea suveranității Ucrainei, care va dispărea de pe harta politică a lumii.

Potrivit lui Snyder, este ușor să cazi în capcana propagandei ruse care încearcă să intimideze, dar sensul unor astfel de declarații este că alți oameni ai Kremlinului, în afară de Putin, sunt împuterniciți să facă astfel de afirmații. Înainte de începerea fazei acute a războiului, acest lucru era imposibil.
Amenințările cu „apocalipsa” demonstrează ”loialitatea” față de regimul Putin și pot indica pregătiri pentru o luptă pentru putere.

„Dacă Rusia pierde războiul, oamenii care fac acum declarații radicale vor putea să se apere”, a spus Snyder, adăugând că astfel de declarații indică, de asemenea, că Federația Rusă va pierde.

Cine va fi după Putin?

Potrivit istoricului Universității Yale, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, ar putea ”călca” spre scaunul prezidențial, pe care l-a ocupat cândva.

„Nu sunt sigur că Medvedev, care de mulți ani a fost considerat o alternativă liberală la Putin, crede în declarațiile antisemite, antipolonia și antioccidentale pe care le publică pe contul său de Telegrama. Pur și simplu își creează un profil atât de personal încât s-ar putea dovedi util în viitor, ca în cazul profilului său de tehnocrat, care cândva i-a fost benefic”, a adăugat profesorul.
Realitățile unui război imprevizibil și costisitor zdruncina echilibrul care îl menține pe Putin la putere: controlul rivalilor, sprijinul populației și al armatei.
„Putin a ținut cu pricepere pe toți în întuneric. Dar acum el însuși pare să fie pierdut în ceața războiului”, a remarcat profesorul Snyder.

Timothy Snyder este un istoric și scriitor american, profesor la Universitatea Yale, specializat în probleme din Europa de Est și, în special, Ucraina, Polonia și Rusia. Cercetează problemele naționalismului, totalitarismului și Holocaustului.

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 15:34 // Actual //  Ursu Victor

În lipsa unui orizont clar de încheiere a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a început să elaboreze în regim de urgență un nou plan de finanțare pentru guvernul de la Kiev, destinat acoperirii unui deficit bugetar estimat la 19 miliarde de dolari în anul 2025, relatează Financial Times.

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, Comisia Europeană analizează mai multe opțiuni, inclusiv acordarea de ajutoare militare sub formă de granturi extrabugetare, dar și majorarea contribuției europene la un mecanism G7 de 50 de miliarde de dolari bazat pe viitoarele venituri obținute din activele valutare rusești înghețate.

„Mulți sperau că în 2024 va fi atins un acord de încetare a focului care să reducă povara bugetară a Ucrainei, dar acum e clar că avem o gaură financiară serioasă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri. Potrivit FMI, în cazul în care războiul ar fi luat sfârșit în acest an, nevoile bugetare ale Ucrainei ar fi putut fi acoperite până la mijlocul lui 2026. Însă, în prezent, nici Kievul și nici Bruxelles-ul nu mai iau în calcul acest scenariu optimist.

Îngrijorările sunt amplificate și de incertitudinile privind continuitatea sprijinului american. În acest context, UE își propune să asigure resursele necesare Ucrainei înainte de venirea iernii. Una dintre ideile discutate ar fi acordarea de granturi militare bilaterale, contabilizate separat de bugetul UE, dar recunoscute ca cheltuieli naționale de apărare – un gest care ar contribui la obiectivul NATO de a atinge 5% din PIB pentru apărare.

Totodată, oficialii europeni analizează și posibilitatea de a valorifica mai eficient profiturile generate de activele rusești înghețate. Printre opțiuni se numără fie accelerarea acordării de împrumuturi garantate cu veniturile viitoare din aceste fonduri, fie plasarea acestora în instrumente financiare mai riscante, cu randamente mai mari.

La sfârșitul săptămânii, la Roma urmează să aibă loc o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, însă liderii europeni admit că, pe termen scurt, problema acută rămâne bugetul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO