Anulări și rețineri de zboruri nu doar în Moldova! Lufthansa anunță despre posibile devieri de program

25 Iul. 2022, 15:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Iul. 2022, 15:03 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Unul dintre principalele sindicate de la compania aeriană germană Lufthansa a lansat luni o chemare la grevă în rândul personalului de la sol, avertizând că în ziua de miercuri vor avea loc întârzieri şi anulări de zboruri, într-un moment şi aşa tensionat pentru sectorul transportului aerian european, transmite AFP.

Sindicatul Verdi a precizat într-un comunicat de presă că a lansat un apel la grevă începând de miercuri şi până joi, în ideea de a pune noi presiuni asupra echipei manageriale.

„Vor fi numeroase anulări şi întârzieri”, a avertizat Verdi.

Luna trecută, Verdi a cerut o majorare salarială de 9,5%, sau cel puţin 350 de euro pe lună, pentru cei aproximativ 20.000 de salariaţi de la sol care, potrivit sindicatului, sunt afectaţi de inflaţie şi programul de lucru suplimentar impus ca urmare a deficitului de personal din aeroporturi. Echipa managerială de la Lufthansa a venit cu o ofertă în data de 13 iulie care, potrivit Verdi, este insuficientă în contextul inflaţiei galopante, care în luna iunie a urcat la 8,2%.

Lufthansa, cel mai mare transportator european, nu a oferit deocamdată estimări cu privire la impactul grevei de miercuri asupra pasagerilor, în condiţiile în care călătorii se confruntă deja cu perioade mari de aşteptare în aeroporturi şi anulări în serie ale zborurilor, în special din cauza lipsei de personal. Operatorul aerian Lufthansa a fost nevoit deja să anuleze aproximativ 6.000 de zboruri programate iniţial pentru această vară iar la rândul său conducerea aeroportului din Frankfurt intenţionează să relaxeze calendarul zborurilor pentru a stabiliza operaţiunile aeriene perturbate pentru plecările în vacanţe.

Odată cu ridicarea restricţiilor sanitare la începutul anului, companiile aeriene şi aeroporturile au probleme în a face faţă creşterii puternice a cererii pentru călătorii, după doi ani în care traficul aerian a fost unul redus şi în care sectorul a pierdut numeroşi salariaţi. Un studiu publicat la finele lunii iunie de institutul german de studii economice din Koln arată că ar fi nevoie de cel puţin 7.000 de angajaţi în sectorul aerian din Germania.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău