Uzina Metalurgică de la Rîbnița investește 28 de milioane de dolari în ecologizarea procesului de producție

26 Iul. 2022, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iul. 2022, 16:01 // Actual //  bani.md

Uzina Metalurgică din Moldova (MMZ) menține indicatorii de concentrație maximă admisă de substanțe nocive emise în cadrul procesului de producție la un nivel de două – trei ori mai mic decât normele stabilite de legislație. Totodată, în prezent MMZ analizează mai multe oferte ale unor companii europene pentru proiectarea, furnizarea și instalarea unor sisteme și mai performante de reducere a gazelor emise în procesul de producție, care vor îmbunătăți în continuare acești indicatori.

„Pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, printr-un ordin emis în cadrul uzinei, a fost aprobat un program ecologic pe termen lung, pentru perioada 2019-2026, în valoare totală de 28 milioane USD. Elementele cheie ale acestuia sunt protecția aerului, bazinului acvatic și a resurselor funciare, precum și amenajarea teritoriului uzinei”, spune Vladimir Vishnevsky, director pentru producție și siguranță industrială la MMZ.

În cadrul acestui program, din 1 ianuarie 2019, la MMZ a fost creată o secție specializată în gestionarea echipamentelor de protecție a mediului. Această subdiviziune include un laborator de testare și reglaj al echipamentelor, un laborator de control a stării mediului, precum și o unitate pentru administrarea stațiilor de tratare a emisiilor.

Scopul creării acestei subdiviziuni este de a asigura funcționarea corectă a instalațiilor de reducere a emisiilor, controlul analitic al emisiilor, controlul respectării normelor concentrației maxime de substanțe nocive admise, regimul de ajustare a echipamentelor și, bineînțeles, elaborarea programelor de dezvoltare a echipamentelor de curățare a emisiilor.

Instalațiile de filtrare a gazelor funcționează non-stop, fiind verificate permanent de un laborator.

„Indicatorii concentrației maxime de substanțe nocive, admise pentru activitatea MMZ, sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât standardele în vigoare”, a menționat Vladimir Vishnevsky.

MMZ întreprinde toate măsurile necesare pentru a corespunde standardelor mondiale de protecție a mediului. În cadrul vizitelor la companiile din domeniu, expozițiile specializate, conferințe, specialiștii tehnicieni pun accentul pe noi tehnologii care să fie aplicate în procesul de reconstrucție și modernizare a unităților de producție existente și extinderii capacităților uzinei. MMZ a creat deja, în acest sens, un grup de lucru format din specialiști tehnicieni și reprezentanți ai serviciilor de supraveghere. Până în prezent, există mai multe propuneri din partea unor companii europene pentru proiectarea, furnizarea de echipamente și supravegherea instalării unor sisteme performante de reducere a emisiilor. În prezent aceste oferte sunt în fază de pregătire a pre-proiectului de implementare.

În luna iunie a acestui an, Centrul Național de Acreditare al Republicii Moldova MOLDAC, în cadrul auditului anual al uzinei, a confirmat competența tehnică și conformitatea cu standardele europene și internaționale de calitate a Laboratorului Central de Testare al Uzinei Metalurgice.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău