Câte bijuterii prețioase poți scoate sau introduce în țară? Mesaj de atenționare de la vameși

26 Iul. 2022, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Iul. 2022, 15:33 // Actual //  MD Bani

Serviciul Vamal vine cu un mesaj important pentru persoanele care intenționează să scoată din țară sau să introducă bijuterii din metale prețioase. Informațiile sunt oferite în contextul cazurilor frecvente de transportare a articolelor din metale prețioase în mod ilicit.

Prin urmare, persoanele fizice au dreptul de introduce pe teritoriul Republicii Moldova:

  • bijuterii din metale şi pietre prețioase în cantitate de până la 5 unități (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de import, cu condiția că bijuteriile menționate nu sunt omogene;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de import şi declarării în modul stabilit a acestora.

În aceeași ordine de idei, persoanele fizice au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova:

  • bijuterii din metale şi pietre prețioase în cantitate de până la 5 unități (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de export, cu condiția că bijuteriile indicate nu sunt omogene;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase produse de agenții economici autorizați a căror valoare în vamă nu depășește suma de 10000 euro şi care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase a căror valoare în vamă depășește suma de 10000 euro şi care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de export, declarării în modul stabilit şi prezentării organului vamal a autorizației eliberate de Ministerul Finanțelor şi Ministerul Culturii, prin care se confirmă costul lor şi faptul că obiectele respective nu prezintă valoare culturală;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase (inclusiv şi cele expediate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau bagajelor neînsoțite), produse de agenții economici autorizați şi destinate activității comerciale sau de producție, a căror valoare în vamă nu depășește suma de 100000 euro, cu condiția respectării măsurilor de politică economică, achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit.

De la începutul anului curent, funcționarii vamali au contracarat 17 tentative de transportare ilicită a articolelor din metale prețioase.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova face apel către cetățeni să respecte legislația aferentă reglementării transportării articolelor din metale prețioase și să declare aceste bunuri în conformitate cu legislația în vigoare.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău