În primăvara anului 2022, Chișinăul se gândea că prețul gazului va scădea și va avea posibilitatea de a cumpăra metan din piață pentru a-l depozita pentru iarnă, însă lucrurile au luat-o razna. Prețul gazului a ajuns să fie mai mare decât iarna, ceea ce a creat dificultăți pentru achiziție.
„Asta ne-a împiedicat să facem rezerve, pentru că la așa preț este foarte complicat pentru noi să cumpărăm gaze. Și acum ne-am pomenit în situația în care nu este clar dacă va continua livrarea de gaze din Federația Rusă. Nu avem răspunsuri clare, nu există predictibilitate, chiar dacă avem un contract și nu am reușit să găsim alternative, pentru că toată lumea caută gaze astăzi, iar Republica Moldova, fiind un consumator mai mic, nu este neapărat foarte interesant pentru cei care vând gaze”, a punctat președintele Maia Sandu într-un interviu pentru hotnews.ro.
Președintele spune că de aceea a și mers la București în data de 29 iulie pentru a găsi soluții de urgență în cazul în care scenariile cele mai proaste se vor adeveri.
„Noi suntem interesați să semnăm un contract pe termen lung pentru un anumit volum de gaze și discutăm această opțiune. Adică Republica Moldova să cumpere gazele din România. Așa este. Știm că România va crește producția, deci volumele pe care le va produce vor crește în următorii ani și credem că în acest context putem să semnăm un contract pe termen lung”, a punctat Maia Sandu.
Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a depășit 2000 USD pentru mia de metri cubi.
Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!