Putin pune piciorul în prag! Interzice băncilor străine să plece din Rusia

06 Aug. 2022, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Aug. 2022, 15:58 // Actual //  Lupu Eduard

Băncile străine care au intrat pe piața rusă în anii 2000 și nu au plecat după începerea războiului din Ucraina nu vor mai putea ieși de pe piața rusească.

Vineri, 5 august, președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la aplicarea unor măsuri economice speciale în legătură cu acțiunile neprietenoase ale anumitor state, care interzice, de facto, părăsirea țării organizațiilor de credit străine.

Potrivit unui document publicat pe portalul de informații juridice, investitorilor din „țări neprietenoase” le este acum interzis să vândă acțiuni și participații la capitalul autorizat al instituțiilor de credit rusești.

Pentru a scăpa de cotă, nerezidenții vor trebui să obțină permisiunea specială de la președinte, iar fără aceasta, tranzacțiile vor fi considerate „nule”. Noii proprietari care au cumpărat banca fără „viză” vor fi privați de „drepturile prevăzute de legislația Federației Ruse, se mai spune în decret.

„Lista băncilor care fac obiectul interdicției prezidențiale urmează să fie stabilită de guvern și Banca Centrală. Cu toate acestea, este deja clar că, toți cei mai mari jucători străini intră sub incidența noului decret. Este vorba de Raiffeisenbank, UniCredit și Citibank”, spune Yuri Belikov, managing director Expert RA.

Trei bănci cu active în valoare de 3,5 trilioane de ruble și păstrează depozite ale populației în valoare de 264 de miliarde de ruble caută modalități de a pleca. Citi a negociat vânzarea cu Expobank și compania de asigurări RESO-Garantia. Unicredit avea în vedere să-și vândă filiala printr-o structură care să-i permită să răscumpere afacerea dacă situația geopolitică se va stabiliza. Grupul austriac Raiffeisen Bank International a luat în considerare și posibilitatea vânzării băncii sale, care se află în top 10 cele mai mari din Rusia și este de importantă sistemică.

Doar grupul francez Societe Generale a reușit să vândă afacerea după începerea războiului. Rosbank-ul său a mers la miliardarul Vladimir Potanin, care s-a trezit imediat pe lista de sancțiuni din Marea Britanie, după care banca însăși a fost interzisă de la tranzacțiile în lire sterline și de la sistemul de compensare Clearstream.

Pentru restul băncilor, ușa de ieșire din Rusia a fost închisă. Și cel mai probabil lista nu se va limita la trei nume, spune Belikov.

Nici bancherii nu vor putea să-și închidă afacerea în liniște. Organizațiile de credit străine care rămân în Rusia sunt sub controlul Băncii Centrale: reprezentanții autorităților de reglementare sunt incluși în structurile de guvernare și pot refuza orice decizie care depășește operațiunile de rutină.

Surse Reuters familiare cu situația spun că autoritățile discută despre introducerea managementului extern în filialele băncilor străine. Acest lucru va permite păstrarea proprietății străine, dar transferul tuturor operațiunilor sub controlul Rusiei.

Ideea este promovată de șeful VTB Andrey Kostin, potrivit căruia ar fi corect să „luăm” toate băncile străine ca să rămână în Rusia. „Băncile ne-au fost luate, iar ei [străinii] trebuie să ia băncile, să reseteze subiectul”, a cerut el în iunie la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 10:48 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Servicii Publice (ASP) din Republica Moldova a anunțat suspendarea temporară a prestării serviciilor publice pe întreg teritoriul țării din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY.

Suspendarea serviciilor este rezultatul unor probleme tehnice apărute în funcționarea sistemului MPAY, care afectează capacitatea ASP de a furniza serviciile publice în mod eficient și sigur. Acest lucru poate afecta o gamă largă de servicii publice, inclusiv eliberarea de acte de identitate, certificate de naștere, deces și căsătorie, precum și alte servicii administrative esențiale.

Echipele de specialiști tehnici din cadrul ASP, Agenției de Guvernare Electronică și Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică lucrează în prezent pentru a remedia problemele tehnice și pentru a restabili cât mai curând posibil funcționarea normală a sistemului MPAY și a serviciilor publice asociate.

În timp ce remedierea este în curs, utilizatorii sunt îndemnați să fie răbdători și să urmărească anunțurile oficiale pentru actualizări cu privire la restabilirea serviciilor. ASP și alte instituții implicate depun eforturi pentru a minimiza neplăcerile cauzate de această întrerupere temporară a serviciilor publice și pentru a asigura o revenire cât mai rapidă și mai eficientă la funcționarea normală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău