Războiul secolului 21 va fi digital. Arma cu care poți să lupți împotriva hackerilor ce fură bani online

26 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Digitalizarea a schimbat radical lumea în care trăim și nimeni nu contestă beneficiile acestui fenomen. Dar digitalizarea implică și un sistem complex de riscuri asociate.

Pe măsură ce tot mai multe afaceri sau instituții publice au dezvoltat componenta digitală, atacurile cibernetice au crescut exponențial. Atât va număr, cât și ca sofisticare. Oricine – persoană fizică sau companie -, poate cădea pradă unui astfel de atac, iar pierderile generate pot fi incomensurabile.

De la mici afaceri de familie și până la giganți cu afaceri de sute de milioane de euro, toate companiile, indiferent de mărime, pot fi ținta unor atacuri de tip phishing, în urma cărora pot pierde de la mii de euro la sute de mii de euro. Fie că vorbim despre furt de date cu caracter personal, fie că vorbim despre secrete industriale și de business, doar un simplu atac de phishing poate duce la pierderi de bani, de renume, de credibilitate și, de multe ori, se ajunge la faliment.

Astfel, potrivit specialiștilor în domeniu, principalele cauze ale pierderilor generate de atacurile cibernetice sunt: întreruperea afacerii, pierderea reputației, daunele generate de furtul datelor, costurile cu restaurarea datelor, amenzi și penalități.

De aceea, atât instituțiile, cât și companiile trebuie să dezvolte o strategie de management al riscului cibernetic, ce va conține, pe lângă soluții optimizate de securitate cibernetică și capacități de reacție imediată, și programe de asigurare cibernetică, care să asigure plata daunelor deloc neglijabile.

O asigurare de risc cibernetic nu este obligatorie încă, dar ar trebui să fie, în contextul actual. De altfel, multe companii cer o astfel de poliță înainte de încheierea unui contract cu un prestator de servicii. Pentru că, indiferent de domeniul în care activează, absolut orice organizație care are și o componentă digitală este supusă riscului de atac cibernetic.

Leader Team Broker, în parteneriat cu asiguratorii din piața LLOYD’S, a creat pentru companiile din Romania o asigurare Cyber atac cibernetic, primul produs de asigurare care acoperă cheltuielile rezultate din atacurile cibernetice și plata amenzilor GDPR și care se adresează companiilor din orice domeniu de activitate.

Consultanții Leader Team pot crea pachete de asigurare potrivite cu specificul muncii fiecărui client, care să acopere o varietate de daune ce pot apărea în urma unui incident cibernetic. Așadar, polițele complexe de la Leader Team includ: toate costurile aferente unui atac cibernetic (cyber risk), plata amenzilor GDPR ca urmare a unui atac cibernetic, costurile legate de refacerea reputației (costurile cu un specialist în PR), înlocuirea sistemelor hardware și software, dacă au fost afectate sau costurile generate de întreruperea activității (pierderea profitului ca urmare a întreruperii operațiunilor).

Pentru obținerea rapidă a unei asigurări Cyber Risk, consultanții Leader Team, care lucrează cu cei mai buni specialiști din piața asigurărilor locale și internaționale, vor crea produsul potrivit pentru fiecare tip de afacere în maximum 24 de ore, la prețuri avantajoase. Cei care au nevoie de o astfel de poliță nu trebuie decât să sune un consultant Leader Team, care va prelua cererea și care va crea pachetul de asigurare potrivit în cel mai scurt timp posibil.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO