Războiul secolului 21 va fi digital. Arma cu care poți să lupți împotriva hackerilor ce fură bani online

26 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Digitalizarea a schimbat radical lumea în care trăim și nimeni nu contestă beneficiile acestui fenomen. Dar digitalizarea implică și un sistem complex de riscuri asociate.

Pe măsură ce tot mai multe afaceri sau instituții publice au dezvoltat componenta digitală, atacurile cibernetice au crescut exponențial. Atât va număr, cât și ca sofisticare. Oricine – persoană fizică sau companie -, poate cădea pradă unui astfel de atac, iar pierderile generate pot fi incomensurabile.

De la mici afaceri de familie și până la giganți cu afaceri de sute de milioane de euro, toate companiile, indiferent de mărime, pot fi ținta unor atacuri de tip phishing, în urma cărora pot pierde de la mii de euro la sute de mii de euro. Fie că vorbim despre furt de date cu caracter personal, fie că vorbim despre secrete industriale și de business, doar un simplu atac de phishing poate duce la pierderi de bani, de renume, de credibilitate și, de multe ori, se ajunge la faliment.

Astfel, potrivit specialiștilor în domeniu, principalele cauze ale pierderilor generate de atacurile cibernetice sunt: întreruperea afacerii, pierderea reputației, daunele generate de furtul datelor, costurile cu restaurarea datelor, amenzi și penalități.

De aceea, atât instituțiile, cât și companiile trebuie să dezvolte o strategie de management al riscului cibernetic, ce va conține, pe lângă soluții optimizate de securitate cibernetică și capacități de reacție imediată, și programe de asigurare cibernetică, care să asigure plata daunelor deloc neglijabile.

O asigurare de risc cibernetic nu este obligatorie încă, dar ar trebui să fie, în contextul actual. De altfel, multe companii cer o astfel de poliță înainte de încheierea unui contract cu un prestator de servicii. Pentru că, indiferent de domeniul în care activează, absolut orice organizație care are și o componentă digitală este supusă riscului de atac cibernetic.

Leader Team Broker, în parteneriat cu asiguratorii din piața LLOYD’S, a creat pentru companiile din Romania o asigurare Cyber atac cibernetic, primul produs de asigurare care acoperă cheltuielile rezultate din atacurile cibernetice și plata amenzilor GDPR și care se adresează companiilor din orice domeniu de activitate.

Consultanții Leader Team pot crea pachete de asigurare potrivite cu specificul muncii fiecărui client, care să acopere o varietate de daune ce pot apărea în urma unui incident cibernetic. Așadar, polițele complexe de la Leader Team includ: toate costurile aferente unui atac cibernetic (cyber risk), plata amenzilor GDPR ca urmare a unui atac cibernetic, costurile legate de refacerea reputației (costurile cu un specialist în PR), înlocuirea sistemelor hardware și software, dacă au fost afectate sau costurile generate de întreruperea activității (pierderea profitului ca urmare a întreruperii operațiunilor).

Pentru obținerea rapidă a unei asigurări Cyber Risk, consultanții Leader Team, care lucrează cu cei mai buni specialiști din piața asigurărilor locale și internaționale, vor crea produsul potrivit pentru fiecare tip de afacere în maximum 24 de ore, la prețuri avantajoase. Cei care au nevoie de o astfel de poliță nu trebuie decât să sune un consultant Leader Team, care va prelua cererea și care va crea pachetul de asigurare potrivit în cel mai scurt timp posibil.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ