S-au îmbogățit peste noapte! Au ieșit la iveală aranjamentele petroliștilor. Politicienii au tras cortina

25 Aug. 2022, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Aug. 2022, 12:36 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul deputat Alexandru Slusari, într-o postare pe facebook, a scos la iveală aranjamentele petroliștilor când au generat o criză a carburanților în luna iunie. „Declarațiile demnitarilor de stat precum că se importă mai puțin și se reexportă în Ucraina sunt lipsite de logică”.

„Statistica denotă minciuna acestor declarații. Vedem că în luna aprilie s-a importat circa 40 mii de tone de motorină, iar în mai importul a fost de aproape 58 mii tone de motorină și nu a fost nici o criză de combustibil. În iunie cantitatea importată de motorină crește până la aproximativ 66 mii tone, însă anume în aceasta lună să începe dezmățul pe piață, când fermierii asaltau benzinăriile cu canistre”, explică Slusari.

Potrivit fostului deputat, aparent în luna iunie s-ar fi reexportat mai multă motorină în Ucraina. „De fapt, de exemplu în aprilie din Moldova au fost reexportate aproape 25 mii tone de motorină sau circa 62 % din toata cantitatea importată. În mai reexportul a constituit peste 34 mii tone sau circa 58 % din volumul importat. Iar în iunie am avut reexportul de diesel puțin peste 33 mii tone sau 50 % din cantitatea importată”.

„De la o poștă să vede că în luna iunie, pe fundalul unui trend ascendent de prețuri pentru produsele petroliere, petroliști șmecheri au creat un deficit artificial, la care au reușit să comercializeze motorina la prețuri exagerate, prin numerar și peste plafonul legal. Iar unii demnitari au devenit tradițional în calitate de paravan pentru mafia petrolier”, a punctat Slusari.

„Apropo, în iulie vedem cum s-a micșorat importul de motorină cu aproape 14 mii tone, însă brusc a dispărut problema deficitului și reexportului Știți de ce? Prețurile la produsele petroliere s-au micșorat brusc. Ce au făcut Consiliul Concurenței, ANRE, Guvernul, comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe ? Au făcut rapoarte sterile și au semnat memorandumuri de colaborare impotentă. Adică continuă mimarea unor activități inutile, însoțite de PR ieftin”, a mai punctat fostul deputat.

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău