Soluția dubioasă a Guvernului! Cum explică Spînu procurarea celor 10 milioane de metri cubi de gaz

30 Aug. 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Ieri, 29 august, Comisia Situații Excepționale anunța că a mandatat compania de stat „Energocom” să achiziționeze 10 mil. metri cubi de gaz pentru care au fost alocați 322 mil. de lei din bugetul de stat. Achiziția va fi făcută în perioade diferite la prețuri diferite: 1458,92 USD în luna august și 1881 USD pentru mia de metri cubi în septembrie. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat pentru BANI.MD că acest lucru va permite achitarea avansului către Gazprom pentru luna august.

„Achizițiile în perioade diferite se explică prin economiile pe care le-a făcut Moldovagaz. Or, în august am economist 5 mil. metri cubi și în septembrie cred că reușim să economisim încă 5 mil. de metri cubi. Respectiv cele 322 mil. de lei sunt pentru achitarea gazului, dar și pentru achitarea avansului pentru luna august, care urmează să fie achitat până la 1 septembrie”, a explicat Spînu.

Referindu-se la prețul diferit, ministrul a spus că în luna septembrie metanul va costa mai scump – 1881 dolari, în condițiile în care sfârșitul fiecărei luni se stabilește prețul pentru luna următoare.

În ceea ce privește soluția pentru luna septembrie, ministrul Spînu a declarat: „În cazul lunii septembrie vom ajunge la data de 20 și vom vedea cum vom proceda”.

Livrările de gaz în Moldova în luna august au costat 39,3 mil. USD, iar plata avansului, de circa 16 mil. USD a fost contramandată pentru 1 septembrie din cauza lipsei de bani la Moldovagaz. Respectiv cele 322 mil. de lei alocate de stat sunt echivalentul a 16,6 mil. USD, ceea ce înseamnă că Guvernul își asumă să ajute Moldovagaz să achite datoria față de Gazprom.

Fostul deputat Alexandr Slusari susține că de fapt Republica Moldova ar urma să achite de două ori pentru gazul livrat Totodată, vicepremierul Spînu respinge acuzațiile și afirmă că, de fapt Moldovagaz achită pentru gazul livrat în luna august și septembrie.

Moldovagaz nu și-a îndeplinit obligațiile  contractuale față de Gazprom de a achita un avans pentru livrările de gaze în data de 20 august 2022. În acest sens, Moldovagaz s-a adresat la Gazprom cu solicitarea de a amâna plata avansului până la 1 septembrie 2022. Gazprom a decis să accepte în mod excepțional această solicitare.

Neplata avansului se datorează acumulării insuficiente de bani de către Moldovagaz urmare a devierilor financiare care s-au acumulat urmare a tarifului mai mic aprobat de ANRE pentru consumatorii casnici, care în prezent este de 23 de lei.

În perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie – cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori.  Întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și Moldovagaz.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 14:37 // Actual //  Lupu Eduard

Se atestă o creștere semnificativă a contravențiilor în anul 2023, comparativ cu anul anterior. Conform datelor Biroului Național de Stastistică, au fost constatate 730,7 mii de contravenții, o creștere de 6,6% față de anul 2022.

În cadrul acestor contravenții, s-au luat decizii de aplicare a sancțiunilor contravenționale în 97,7% din cazuri, ceea ce înseamnă 674,4 mii de cazuri. În plus, au fost luate decizii de transmitere către organele de cercetare prealabilă în 2,8 mii de cazuri, iar în 13,1 mii de cazuri procesul contravențional a fost încetat din alte motive.

Din totalul contravențiilor, cele mai multe au fost constatate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând 93,8% din total. În ceea ce privește categoriile de contravenții, încălcările în domeniul circulației rutiere au reprezentat 71,6% din totalul deciziilor de aplicare a sancțiunii contravenționale, urmate de cele care afectează ordinea publică și securitatea publică (10,1%) și activitatea de întreprinzător, fiscalitatea și activitatea vamală (5,4%).

În domeniul circulației rutiere, s-au constatat 518,8 mii de contravenții, în creștere cu 8,2% față de anul precedent. Cele mai frecvente încălcări au fost depășirea vitezei de circulație și neacordarea de prioritate pietonilor și altor participanți la trafic.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate, cele mai multe au fost amenzi, urmate de avertismente și sancțiuni privind munca neremunerată în folosul comunității.

Raportul evidențiază, de asemenea, tendințe specifice anumitor categorii de contravenții, cum ar fi creșterea numărului de amenzi pentru încălcarea regulilor privind vinieta în domeniul activității de întreprinzător, fiscalitate și activitate vamală.

Autoritățile continuă să monitorizeze și să gestioneze situația contravențiilor pentru menținerea ordinii și siguranței publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău