Putin, sărăcie lucie. 10 ani de muncă, duși pe apa sâmbetei

31 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

O analiză arată că Rusia încearcă să își salveze economia încă de la începutul războiului. Cu toate că sancțiunile și-au spus cuvântul, Banca Centrală a țării păstrează afacerile „în picioare” și se ferește de criză.

Cu toate că Rusia s-a ales cu mai multe sancțiuni de la Occident, țara lui Putin a încercat să își salveze economia. India și China continuă să cumpere petrol ieftin rusesc, iar acesta este un ajutor pentru Kremlin, potrivit unei analize.

Cu toate acestea, fostul ministru al Economiei în Rusia anilor ‘90 și alți analiști spun că economia rusă este la pământ și cel mai probabil se va confrunta cu o stagnare lungă ca efect al sancțiunilor occidentale.

La suprafață, schimbările nu sunt multe și nici majore, cu excepția unor mici afaceri. În prezent, magazinele McDonalds se numesc „Vkusno i tochka”(„Gustos și atât”), iar cafenelele Starbucks se redeschid sub brandul Stars Coffee.

Sancțiunile care vizează exporturile esențiale de energie ale țării și sistemul financiar ar fi trebuit să afecteze Rusia, dar lucrurile au stat diferit. Andrei Nechaev, care a fost ministru al Economiei în timpul unor vremuri tulburi pentru Rusia și a ajutat la conducerea tranziției acesteia către o economie de piață după căderea URSS, a declarat că Banca Centrală a Rusiei este cea care mai ține economia „în picioare” și că autoritățile nu renunță.

Ce se întâmplă cu economia Rusiei

La începutul anului, rubla rusă s-a prăbușit la un nivel record în raport cu dolarul american, deoarece Occidentul a înghețat jumătate din rezervele de valută străină ale țării, care echivalau cu 600 de miliarde de dolari.

Cu toate astea, Rusia ar fi reușit să își revină. În prezent, dobânzile sunt mai mici decât înainte de război, iar Banca Centrală a Rusiei spune că inflația care atinsese 18% în aprilie, va ajunge la 12% – 15% până la sfârșitul anului. De asemenea, banca a revizuit și prognoza pentru economie, iar acum se așteaptă la o scădere de 4-6%. În aprilie, estimarea era între 8% și 10%. Pe de altă parte, Fondul Monetar Internațional estimează acum o contracție de 6% a economiei ruse.

Rusia se aștepta la o criză

Regimul de la Kremlin a avut 8 ani la dispoziție să se pregătească pentru actuala criză, după sancțiunile din 2014, când a fost anexată Crimeea. Rusia ar fi știut ce o așteaptă. „Ieșirea Mastercard și Visa (de pe piața rusă) abia a avut un impact asupra plăților interne, deoarece banca centrală rusă avea pregătit propriul sistem alternativ de plăți”, spune Nechaev.

În Rusia a fost creat cardul de credit Mir și un sistem de procesare propriu a tranzacțiilor, în 2017. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a precizat că veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze către Europa s-au dublat între martie și iulie 2022, în comparație cu media aceleiași perioade din anii trecuți. În plus, datele arată că livrările de gaze către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în ultimele 12 luni. Nici dispariția unor restaurante faimoase nu au afectat Kremlinul foarte tare, potrivit CNN.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Nov. 2024, 11:32 // Actual //  bani.md

Ignat Alec, unul dintre actorii cheie din sectorul petrolier al Republicii Moldova, este acuzat că a utilizat ”Tirex Petrol” SA, o companie aflată în pragul falimentului, pentru a-și susține alte afaceri personale. Potrivit informațiilor, el ar fi transferat fonduri semnificative de la ”Tirex Petrol” SA către companii afiliate, Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, punând în pericol stabilitatea financiară a companiei și înșelând așteptările creditorilor.

Într-o schemă controversată, Tirex Petrol SA a fost forțată să acopere o datorie de 84,8 milioane de lei a companiei Estcon Construct SRL către MAIB. De asemenea, dl Ignat a conceput un contract tripartit suspect prin care ”Tirex Petrol” SA a acoperit o altă datorie de 29,1 milioane de lei a SRL Truck Petrol către SRL Electromotor-Service.

„Un grup de întreprinderi împreună cu Alec Ignat au pus la cale o schemă prin care au manipulat atât creditorii „Tirex Petrol” SA, cât și instanțele de insolvabilitate. Grupul a generat creanțe artificiale față de „Tirex Petrol” SA printr-o serie de tranzacții false, folosind facturi și contracte fictive. Aceste datorii au fost folosite drept bază pentru deschiderea procedurii de insolvabilitate. Astfel, compania „Tirex Petrol” SA a fost declarată insolvabilă pe baza unor datorii care nu existau în realitate sau care au fost exagerate deliberat”, se arată în sesizarea avocatului Petr Bălănel depusă la Procuratura Anticorupție, CSM și CSS.

Aceste manevre financiare au fost criticate de creditori, care sperau ca fondurile companiei să fie utilizate pentru achitarea creanțelor. Or, banii au fost redirecționați, iar creditorii au rămas doar cu promisiuni goale.

„Debitorul a organizat mai multe întâlniri cu creditorii pentru a-i convinge să accepte vânzarea bunurilor, promițând că fondurile vor fi folosite pentru stingerea datoriilor. De asemenea, au fost prezentate evaluări false ale activelor și s-au oferit asigurări că procesul va fi unul transparent și că toți creditorii vor fi plătiți. Multe dintre aceste promisiuni s-au dovedit a fi înșelătoare, iar bunurile vândute au fost transferate unor entități afiliate”, potrivit avocatului Petr Bălănel.

Ignat Alec deține controlul absolut asupra ”Tirex Petrol” SA prin intermediul companiilor Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, în care este atât fondator, cât și administrator. Acest lanț de interconexiuni îi permite să ia decizii care ignoră interesele creditorilor și ale companiei, folosind resursele acesteia pentru a-și susține alte afaceri.

În aprilie 2023, a fost inițiat procesul de insolvență al ”Tirex Petrol” SA. Iar în cadrul întâlnirilor cu creditorii, dl Ignat Alec a promis că activele companiei, estimate la 538 de milioane de lei, vor fi suficiente pentru a acoperi datoriile de 266 de milioane de lei. Cu toate acestea, o mare parte din fondurile obținute din vânzarea activelor a fost utilizată pentru a acoperi datoriile Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, contrar dispozițiilor judiciare.

Ba mai mult, avocatul Bălănel acuză și o instanță de judecată de complicitate la fraudă, prin emiterea unor încheieri care au permis înstrăinarea activelor „Tirex Petrol” SA în perioada de observație, fără o motivație clară și fără a respecta normele legale. Încheierile emise de aceasta în iunie, iulie și septembrie 2023 au fost considerate de către petiționari ca fiind ilegale.

Alec Ignat a vândut 62 de proprietăți ale Tirex Petrol SA pentru suma de 428,9  362 milioane de lei, însă majoritatea banilor au fost folosiți pentru susținerea companiilor afiliate. De asemenea, ”Tirex Petrol” SA a semnat contracte de vânzare cu termene de plată întârziate, agravând problemele de lichiditate ale companiei.

Ancheta penală este în desfășurare și se așteaptă identificarea altor complici din cadrul instanței de judecată, al autorităților bancare și din cadrul întreprinderilor implicate. În prezent, autoritățile trebuie să răspundă întrebărilor privind legalitatea tranzacțiilor, implicarea instanței de judecată și modul în care au fost manevrate activele „Tirex Petrol” SA.

Redacția BANI.MD l-a contactat pe Alec Ignat, însă până la publicarea materialului nu a răspuns apelurilor. În acest context, redacția este deschisă pentru a publica și reacția lui Alec Ignat în cazul acesta va dori să ofere dreptul la replică.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală