Nu există riscul ca Republica Moldova să rămână fără energie electrică. Chișinăul stă foarte bine la capitolul securitate energetică, a declarat pentru BANI.md expertul în energetică Victor Parlicov.
„Chiar dacă centrala de la Cuciurgan deconectează curentul electric cei din stânga Nistrului rămân fără curent or, partea dreapta a Nistrului va avea energie. Respectiv problema cu lipsa energiei electrice e exclusiv a pății stângi a Nistrului. Toată economia de acolo se ține pe gazul rusesc gratuit și pe energia ieftină”, a explicat Parlicov.
Potrivit expertului, în prezent, Republica Moldova poate face ce vrea, „or cei din stânga Nistrului se deconectează pe ei înșiși”.
Republica Moldova poate importa curent din Ucraina și România, după ce sistemul energetic al Ucrainei și cel al Chișinăului, care depinde în măsură covârșitoare de primul, au fost sincronizate, în data de 20 martie, cu cele din Europa de Vest.
Republica Moldova importă 70% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.
Astăzi, 31 august, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Energocom a semnat contractele de furnizare a energiei electrice pentru 67% cu centrala de la Cuciurgan la preţul de 59,9 USD/MWh, pentru luna septembrie
De-a lungul anilor, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, este cumpărată de la centrala electrică de la Cuciurgan. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este 8 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.