Consilierul lui Zelenski, avertisment pentru Moldova la amenințările lui Lavrov: Este imposibil să coexistați cu Rusia

02 Sept. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 08:28 // Actual //  bani.md

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a făut o serie de comentarii cu privire la declarațiile lui Serghei Lavrov din ultimele zile referitoare la Republica Moldova. Potrivit spuselor sale, conviețuirea pașnică alături de un stat precum Rusia este aproape imposibilă pentru orice vecin. Zilele

În ultimele două zile, Serghei Lavrov a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa Chișinăului, cu privire la posibilitatea declanșării unui război. Mai întâi, el a afirmat că Moscova are obligația să protejeze, prin orice mijloace populația rusofonă din Moldova. Ulterior, într-o nouă declarație a afirmat că orice amenințare la securitatea trupelor ruse din Transnistria va duce la un conflict armat cu Rusia.

În acest context. consilierul președintelui din Ucraina susține că viitoarea țintă a Moscovei va fi Moldova.

„Toate măștile au fost aruncate, spectacolele au fost jucate. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei afirmă direct că următoarea țintă obligatorie de distrugere este Moldova. Un lucru pe care trebuie să și-l reamintească toți vecinii imperiului: este imposibil să «coexistați» cu Rusia. «Proiectul rusesc» presupune întotdeauna crima, distrugerea și lichidarea statului”, a transmis Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut, zilele acestea două declarații amenințătoare la adresa Republicii Moldova. De fiecare dată oficialul de la Moscova a făcut referire la o posibilă invazie a acestei țări, fapt ce a stârnit îngrijorare. Mai întâi, Serghei Lavrov a vorbit despre interesul Rusiei de a proteja populația rusofonă din Transnistria și Găgăuzia, regiuni care țin de administrația de la Chișinău.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Republica Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a afirmat Serghei Lavrov, la un eveniment de la Moscova, miercuri, 31 august.

O zi mai târziu el a revenit cu o nouă declarație care implică, de această dată, trupele rusești din Transnistria.

„Autorităţile moldovene trebuie să înţeleagă că crearea unor ameninţări la adresa securităţii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria va fi considerată drept un atac”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, răspunzând la o întrebare, potrivit RIA Novosti.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău