Consilierul lui Zelenski, avertisment pentru Moldova la amenințările lui Lavrov: Este imposibil să coexistați cu Rusia

02 Sept. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Sept. 2022, 08:28 // Actual //  Lupu Eduard

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a făut o serie de comentarii cu privire la declarațiile lui Serghei Lavrov din ultimele zile referitoare la Republica Moldova. Potrivit spuselor sale, conviețuirea pașnică alături de un stat precum Rusia este aproape imposibilă pentru orice vecin. Zilele

În ultimele două zile, Serghei Lavrov a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa Chișinăului, cu privire la posibilitatea declanșării unui război. Mai întâi, el a afirmat că Moscova are obligația să protejeze, prin orice mijloace populația rusofonă din Moldova. Ulterior, într-o nouă declarație a afirmat că orice amenințare la securitatea trupelor ruse din Transnistria va duce la un conflict armat cu Rusia.

În acest context. consilierul președintelui din Ucraina susține că viitoarea țintă a Moscovei va fi Moldova.

„Toate măștile au fost aruncate, spectacolele au fost jucate. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei afirmă direct că următoarea țintă obligatorie de distrugere este Moldova. Un lucru pe care trebuie să și-l reamintească toți vecinii imperiului: este imposibil să «coexistați» cu Rusia. «Proiectul rusesc» presupune întotdeauna crima, distrugerea și lichidarea statului”, a transmis Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut, zilele acestea două declarații amenințătoare la adresa Republicii Moldova. De fiecare dată oficialul de la Moscova a făcut referire la o posibilă invazie a acestei țări, fapt ce a stârnit îngrijorare. Mai întâi, Serghei Lavrov a vorbit despre interesul Rusiei de a proteja populația rusofonă din Transnistria și Găgăuzia, regiuni care țin de administrația de la Chișinău.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Republica Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a afirmat Serghei Lavrov, la un eveniment de la Moscova, miercuri, 31 august.

O zi mai târziu el a revenit cu o nouă declarație care implică, de această dată, trupele rusești din Transnistria.

„Autorităţile moldovene trebuie să înţeleagă că crearea unor ameninţări la adresa securităţii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria va fi considerată drept un atac”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, răspunzând la o întrebare, potrivit RIA Novosti.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău