Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a făut o serie de comentarii cu privire la declarațiile lui Serghei Lavrov din ultimele zile referitoare la Republica Moldova. Potrivit spuselor sale, conviețuirea pașnică alături de un stat precum Rusia este aproape imposibilă pentru orice vecin. Zilele
În ultimele două zile, Serghei Lavrov a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa Chișinăului, cu privire la posibilitatea declanșării unui război. Mai întâi, el a afirmat că Moscova are obligația să protejeze, prin orice mijloace populația rusofonă din Moldova. Ulterior, într-o nouă declarație a afirmat că orice amenințare la securitatea trupelor ruse din Transnistria va duce la un conflict armat cu Rusia.
În acest context. consilierul președintelui din Ucraina susține că viitoarea țintă a Moscovei va fi Moldova.
„Toate măștile au fost aruncate, spectacolele au fost jucate. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei afirmă direct că următoarea țintă obligatorie de distrugere este Moldova. Un lucru pe care trebuie să și-l reamintească toți vecinii imperiului: este imposibil să «coexistați» cu Rusia. «Proiectul rusesc» presupune întotdeauna crima, distrugerea și lichidarea statului”, a transmis Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter.
Усі маски скинуті, спектаклі відіграно. МЗС Росії прямо заявляє, що наступна обов’язкова ціль для знищення – Молдова. Гарне нагадування всім сусідам імперії: з Росією неможливо «співіснувати». «Русский план» – це завжди вбивства, руйнування та ліквідація державності.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 1, 2022
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut, zilele acestea două declarații amenințătoare la adresa Republicii Moldova. De fiecare dată oficialul de la Moscova a făcut referire la o posibilă invazie a acestei țări, fapt ce a stârnit îngrijorare. Mai întâi, Serghei Lavrov a vorbit despre interesul Rusiei de a proteja populația rusofonă din Transnistria și Găgăuzia, regiuni care țin de administrația de la Chișinău.
„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Republica Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a afirmat Serghei Lavrov, la un eveniment de la Moscova, miercuri, 31 august.
O zi mai târziu el a revenit cu o nouă declarație care implică, de această dată, trupele rusești din Transnistria.
„Autorităţile moldovene trebuie să înţeleagă că crearea unor ameninţări la adresa securităţii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria va fi considerată drept un atac”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, răspunzând la o întrebare, potrivit RIA Novosti.