Lovitură pentru Zelenski! UE a finanțat războiul lui Putin cu 80 de miliarde de dolari din importul de gaze

06 Sept. 2022, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Sept. 2022, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a încasat 158 de miliarde de euro din exporturile de energie, în șase luni de la invazia în Ucraina, mai mult de jumătate din această sumă provenind din UE, a declarat marți (6 septembrie) Centrul pentru Cercetări în Energie și Aer Curat, un think tank din Finlanda, care s-a mai remarcat, în trecut, prin analize precise făcute în domeniul energiei.

„Prețurile în creștere ale combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste nivelul anilor precedenți, în ciuda reducerilor volumelor de export din acest an”, au declarat, într-un comunicat, reprezentanți ai organizației, citați de Euractiv.

Prețurile la gazele naturale au urcat recent la niveluri record în Europa, în condițiile în care Rusia blochează aprovizionarea. Prețul petrolului brut a crescut și el în urma invaziei, deși de atunci s-a retras.

„Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, ajutând la finanțarea crimelor de război din Ucraina”, a declarat CREA. Cifrele se referă la cele șase luni care au urmat invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

În această perioadă, CREA a estimat că Uniunea Europeană a fost principalul importator al exportatorilor de combustibili fosili din Rusia, cu 85,1 miliarde de euro. I-a urmat China, cu 34,9 miliarde de euro, și Turcia, cu 10,7 miliarde de euro.

„UE trebuie să interzică utilizarea navelor deținute de europeni și a porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc către țări terțe, în timp ce Marea Britanie trebuie să nu mai permită industriei sale de asigurări să participe la acest comerț”, a declarat CREA.

Între timp, țările G7 au promis vineri că vor înainta de urgență impunerea unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc, o măsură care ar priva Rusia de o mare parte din veniturile pe care le obține în prezent din exporturile sale de petrol.

Statele Unite pledează de luni de zile pentru impunerea unui plafon de preț, argumentând că interdicțiile occidentale asupra produselor energetice rusești au contribuit la creșterile de preț care au ajutat Moscova să-și finanțeze efortul de război. În reacție la această inițiativă a Vestului, Rusia a replicat că orice încercare de a impune un preț de plafon la cumpărarea gazului în țarile UE va genera o sistare totală a exporturilor către Europa.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul populației active din Republica Moldova a fost de aproape 930 de mii de oameni, în anul 2023. Dintre aceștia, doar 887 de mii erau angajați sau studenți în licee și universități, arată datele Biroului Național de Statistică.

În ceea ce privește distribuția forței de muncă, aproximativ 200 de mii de persoane sunt angajate în sectorul public, în timp ce restul de 600 de mii lucrează în sectorul privat.

La capitolul șomaj, în 2023, rata a fost de 4,6%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare față de 2022, totalizând 42,6 mii de persoane șomere. Datele arată că bărbații întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, în timp ce peste patru la sută dintre femei sunt neangajate. În plus, majoritatea șomerilor locuiesc în orașe, cu o rată a șomajului de puțin peste patru la sută în sate.

De asemenea, practica angajării fără contracte individuale de muncă este mai frecventă în rândul bărbaților, cu peste 9%, comparativ cu femeile, unde cota este de aproximativ 5%. Această practică este întâlnită mai ales în sectoarele agriculturii, construcțiilor, industriei și comerțului.

În trimestrul patru al anului 2023, salariul mediu a fost de 13 400 de lei, în sectorul bugetar, salariații au primit în medie 11 618 lei, iar în sectorul real 14 023 lei.

În ceea ce privește emigrarea în scop de muncă, numărul moldovenilor care pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă a scăzut, înregistrându-se o reducere de aproximativ 10 mii de persoane în comparație cu anul precedent. La sfârșitul anului trecut, aproape 83 de mii de moldoveni lucrau în străinătate, în timp ce în 2022, acest număr a fost de 93 de mii de persoane.

Statisticile oficiale arată că Republica Moldova are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare trei persoane care locuiesc în țară, există un moldovean în străinătate.

Astfel, conform datelor oficiale, în străinătate sunt 972 958 de moldoveni, ceea ce reprezintă peste o treime din populația țării. Cei mai mulți sunt în Federația Rusă – 294 mii, Romania – 285,3 mii, Italia – 194,4 mii, Ucraina – 152,2 mii și SUA – 45,7 mii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău