Lovitură pentru Zelenski! UE a finanțat războiul lui Putin cu 80 de miliarde de dolari din importul de gaze

06 Sept. 2022, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2022, 12:15 // Actual //  bani.md

Rusia a încasat 158 de miliarde de euro din exporturile de energie, în șase luni de la invazia în Ucraina, mai mult de jumătate din această sumă provenind din UE, a declarat marți (6 septembrie) Centrul pentru Cercetări în Energie și Aer Curat, un think tank din Finlanda, care s-a mai remarcat, în trecut, prin analize precise făcute în domeniul energiei.

„Prețurile în creștere ale combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste nivelul anilor precedenți, în ciuda reducerilor volumelor de export din acest an”, au declarat, într-un comunicat, reprezentanți ai organizației, citați de Euractiv.

Prețurile la gazele naturale au urcat recent la niveluri record în Europa, în condițiile în care Rusia blochează aprovizionarea. Prețul petrolului brut a crescut și el în urma invaziei, deși de atunci s-a retras.

„Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, ajutând la finanțarea crimelor de război din Ucraina”, a declarat CREA. Cifrele se referă la cele șase luni care au urmat invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

În această perioadă, CREA a estimat că Uniunea Europeană a fost principalul importator al exportatorilor de combustibili fosili din Rusia, cu 85,1 miliarde de euro. I-a urmat China, cu 34,9 miliarde de euro, și Turcia, cu 10,7 miliarde de euro.

„UE trebuie să interzică utilizarea navelor deținute de europeni și a porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc către țări terțe, în timp ce Marea Britanie trebuie să nu mai permită industriei sale de asigurări să participe la acest comerț”, a declarat CREA.

Între timp, țările G7 au promis vineri că vor înainta de urgență impunerea unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc, o măsură care ar priva Rusia de o mare parte din veniturile pe care le obține în prezent din exporturile sale de petrol.

Statele Unite pledează de luni de zile pentru impunerea unui plafon de preț, argumentând că interdicțiile occidentale asupra produselor energetice rusești au contribuit la creșterile de preț care au ajutat Moscova să-și finanțeze efortul de război. În reacție la această inițiativă a Vestului, Rusia a replicat că orice încercare de a impune un preț de plafon la cumpărarea gazului în țarile UE va genera o sistare totală a exporturilor către Europa.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO