În acest an vom avea vin mai bun și mai mult

16 Sept. 2022, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2022, 17:54 // Actual //  MD Bani

Iubitorii de vin se pot bucura de faptul că o creştere a producţiei Franţei va menţine volumele în Europa la un nivel stabil, în pofida secetei care a devastat continentul, şi chiar dacă randamentele au scăzut în majoritatea ţărilor, fermierii se aşteaptă la o calitate deosebit de bună a vinurilor din acest an, informează Reuters.

Mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa şi Spania, au cunoscut în acest an cele mai grave secete din istorie, o situaţie agravată de mai multe valuri succesive de caniculă.

Cu toate acestea, Copa – Cogeca, organizaţie care reprezintă vocea unită a agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, a anunţat vineri că se aşteaptă ca cei trei mari producători de vin (Italia, Franţa şi Spania) să producă împreună 130,2 milioane de hectolitri în acest an, în creştere cu 1,1% faţă de producţia de anul trecut, dar cu 2,1% sub media din ultimii cinci ani care a fost de 132,9 milioane hectolitri, scrie Agerpres.

„Deşi nu va fi abundentă, recolta din 2022 a fost salvată în mare parte graţie eforturilor viticultorilor. Cu toate acestea, anul curent rămâne unul dificil pentru întregul sector: creşterea costurilor cu transportul, sticla, cartonul, produsele fitosanitare şi energia a majorat şi mai mult costurile deja mari de producţie. Asta erodează şi mai multe marjele pentru producători”, a declarat Luca Rigotti, preşedintele grupului de lucru Vitivinicol de la Copa – Cogeca.

Potrivit estimărilor organizaţiei, producţia de vin a Franţei (al doilea mare producător de vin din UE) ar urma să crească cu 16% în ritm anual, până la 44 milioane de hectolitri. În cazul Italiei, cel mai mare producător din UE, în acest an se aşteaptă ca producţia de vin să fie relativ stabilă, însă Copa – Cogeca nu a venit cu o cifră concretă. În schimb, producţia de vin a Spaniei ar urma să scadă cu 10,5% în acest an, după ce viile din această ţară au avut de suferit de pe urma lipsei ploilor şi apei.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda alocării de 60 de milioane de lei pentru reparații urgente acum nouă luni, reabilitarea porțiunii de cale ferată dintre Colibași și Văleni, raionul Cahul, a fost întârziată.

Antreprenorul ucrainean angajat să elaboreze proiectul nu a reușit să-și onoreze obligațiile, iar autoritățile sunt acum pe cale să rezilieze contractul. Această întârziere a dus la o creștere a costurilor estimate ale lucrărilor, deoarece terenul continuă să se degradeze, iar prețurile materialelor de construcție au crescut. În acest timp, comunitatea se confruntă cu dificultăți în accesarea serviciilor și transportului, iar soluționarea acestei probleme devine tot mai urgentă, potrivit tvrmoldova.

Comisia Situații Excepționale a alocat, în august 2023, 60 de milioane de lei pentru reabilitarea căii ferate de la Cahul – Giurgiulești. Segmentul de calea ferată a fost afectat de alunecările de terne din august 2022.

Povestea tronsonului din Sudul țării începe în 2007, cand guvernarea comunistă decide ca proiectul construcției caii ferate Cahul-Giurgiulești este unul de importanță majoră pentru Moldova, care “va asigura securitatea economică a țării”.

În anii 2007-2009, pe timpul guvernării comuniste, statul a cheltuit peste jumătate de miliard de lei pentru construcţia tronsonului Cahul – Giurgiuleşti, dar el aşa şi nu a fost finalizat.

Totodată, aceasta a fost construită foarte aproape de râul Prut, apele căruia spală terasamentul. În consecinţă, periodic, acolo este sistată circulaţia trenurilor, iar CFM este nevoită să caute bani pentru a restabili circulaţia.

În 2012, un audit al Curţii de Conturi a constatat o serie de încălcări la construcţia tronsonului de cale ferată. Controlorii au depistat că au fost incluse costuri neargumentate de 107 milioane de lei, iar cheltuielile exagerate au fost estimate la 67 de milioane de lei. Printre principalii beneficiarii ai construcţiei ar fi fost Oleg Voronin, feciorul ex-preşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, a cărui companie a efectuat o serie de lucrări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău