Aliaţi ai lui Putin îşi exprimă îngrijorarea cu privire la „excesele” mobilizării

25 Sept. 2022, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2022, 14:14 // Actual //  bani.md

Duminică, doi parlamentari ruşi au adresat o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare din Rusia, ordonând oficialilor regionali să controleze situaţia şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică, scrie Reuters.

Prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a declanşat proteste în întreaga ţară şi a determinat fuga unei mulţimi de bărbaţi de vârstă militară, provocând blocaje la frontiere şi epuizarea zborurilor.

Mai multe rapoarte au documentat, de asemenea, modul în care persoanele care nu au efectuat serviciul militar au primit documente de recrutare – contrar garanţiei ministrului apărării, Serghei Şoigu, potrivit căreia doar cei cu abilităţi militare speciale sau experienţă de luptă vor fi chemaţi la datorie – ceea ce a determinat chiar şi personalităţi ultra loiale pro-Kremlin să îşi exprime public îngrijorarea.

Cei mai importanţi doi parlamentari ruşi, ambii aliaţi apropiaţi ai lui Putin, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare.
Valentina Matviyenko, preşedinta Camerei superioare a Rusiei, Consiliul Federaţiei, a declarat că are cunoştinţă de rapoartele privind convocarea unor bărbaţi care nu ar trebui să fie eligibili pentru recrutare.
„Astfel de excese sunt absolut inacceptabile. Şi, consider că este absolut corect că ele declanşează o reacţie fermă în societate”, a declarat ea într-o postare pe canalul de Telegram.

Într-un mesaj direct către guvernatorii regionali din Rusia – despre care a spus că au „responsabilitatea deplină” pentru punerea în aplicare a convocării – ea a scris: „Asiguraţi-vă că punerea în aplicare a mobilizării parţiale se realizează în conformitate deplină şi absolută cu criteriile descrise. Fără nicio greşeală”.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Rusiei, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o postare separată.

„Se primesc plângeri”, a spus el. „Dacă se face o greşeală, este necesar să o corectăm … Autorităţile de la fiecare nivel ar trebui să îşi înţeleagă responsabilităţile”.

Oficialii spun că 300.000 de ruşi vor fi chemaţi la arme. Kremlinul a negat de două ori că intenţionează de fapt să înroleze mai mult de un milion de oameni, după două rapoarte separate în mass-media pe această temă.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 2.000 de persoane au fost reţinute la mitingurile împotriva mobilizării din zeci de oraşe până acum în această săptămână, iar duminică s-au înregistrat deja mai multe proteste în Orientul Îndepărtat al Rusiei şi în Siberia.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO