Lovitură grea pentru Vladimir Putin în Crimeea. Podul peste strâmtoarea Kerci a sărit în aer

08 Oct. 2022, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Oct. 2022, 14:44 // Actual //  bani.md

Un tronson al Podului Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea, a fost distrus în această dimineață. Mai multe imagini care circulă pe rețelele sociale arată un incendiu puternic care se manifestă pe firul de cale ferată, în vreme ce o bucată din șosea s-a prăbușit în mare.

În această dimineață, au început să circule pe rețelele sociale imagini care prezintă un incendiu puternic pe podul peste strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea. Mai multe explozii puternice au fost auzite și au fost simțite în zonă. Se pare că un tren care trăgea mai multe vagoane cisterna a sărit în aer, fapt ce a provocat incendiul. Deflagrațiile au fost atât de puternice încât casele aflate la câțiva kilometri s-au zdruncinat. Traficul a fost oprit în urma incidentului.

Informația a fost confirmată de agenția de presă Ria Novosti, conform căreia explozia s-a produs în jurul orei 6.00, pe firul de cale ferată al podului. De altfel, imaginile surprinse arată un tren în flăcări pe acesta.

Rușii acuză un atentat cu un camion capcană

Într-o înregistrare de la fața locului se vede că și firul rutier a fost afectat de explozie, o parte din șosea prăbușindu-se în apă. Aceasta deși oficialii locali susțin că structura de siguranță, arcadele de susținere, nu ar fi fost afectate de explozii.

Oficialii ruși, din serviciile de combatere a terorismului susțin că a fost vorba despre un camion transformat în bombă. Acesta ar fi explodat pe podul din Crimeea și ar fi afectat ambele benzi ale firului rutier care s-au prăbușit parțial, Din cauza exploziei, 7 vagoane cu combustibil au luat foc.

Reacția consilierului președintelui Zelenski

Ucraina a reacționat, după explozia din această dimineață, prin consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak. Acesta a postat o fotografie pe contul său de Twitter, însoțită de un scurt comentariu, în care avertizează că acesta este doar începutul și că toate zonele care au fost ocupate de Rusia vor reveni la Ucraina.

„Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce este ocupat de Rusia trebuie eliberat”, a scris consilierul lui Volodimir Zelenski pe Twitter.

Podul Crimeei a fost construit în 2014, după ce Rusia a ocupat această peninsula, și a fost inaugurat de Vladimir Putin personal, în anul 2018. De aceea, i se mai spune și podul lui Putin.

În urmă cu câteva săptămâni, oficialii ruși susțineau că acest pod este indestructibil. Un expert militar, colonelul în rezervă, Viktor Baraneț, spunea că armata ucraineană nu poate distruge Podul Crimeei, deoarece este foarte bine apărat.

Obiectivul este survolat zilnic de avioane de luptă, iar nave de război patrulează în zonă. Mai mult, spunea expertul, pilonii podului au senzori speciali care se declanșează când percep orice mișcare suspectă și distrug amenințarea.

„Podul Crimeei este un obiectiv strategic, apărat în toate modurile posibile și imposibile. El este protejat din aer fiind survolat tot timpul de avioane de luptă. Pe uscat avem sistemele de apărare de coastă, rachetele antiaeriene S-300 și S-400.

De pe apă, podul este apărat de navele noastre de război, precum și de șalupele de patrulare ale Serviciului Federal de Securitate. Sub apă sunt scafandrii. Podul în sine este protejat de un pilon care are senzori speciali. Dacă cineva vine pe sub apă, sistemul reacționează și gata”, explica Viktor Baraneț, comentatorul militar al publicației Komsomolskaia pravda.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ