Schemele oamenilor lui Dodon cu gazul lichefiat

12 Oct. 2022, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2022, 12:09 // Actual //  bani.md
Pe 28 septembrie 2022, Curtea Supremă de Justiție a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia unei decizii a Consiliului Concurenței din 30 noiembrie 2017, prin care autoritatea constata că două firme afiliate conducerii Partidului Socialiştilor au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la o licitație publică, scri mold-street.com.
Consiliul Concurenței anunță că, prin această decizie, a constatat participarea cu oferte trucate a întreprinderilor SRL Comerț-Gaz și SRL Dominic la licitaţia publică din 20 ianuarie 2016, organizată de către Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate.

Respectiv, pentru încălcarea constatată a art.5 din Legea concurenţei, firmei SRL Dominic i-a fost aplicată o amendă de 2.571.671 lei, iar SRL Comerț-Gaz – amendă în sumă de 998.343,33 lei.

„Cartelul constatat s-a realizat prin contact direct și s-a materializat prin schimb de informații strategice, desfășurând activitatea pe aceeași adresă identică și dispunând de angajați comuni.

Decizia dată a fost contestată în instanța de judecată de ambele întreprinderi. Curtea Supremă de Justiție, în urma examinării cauzelor date cu participarea reprezentanților părților, a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia soluției date de către Consiliul Concurenței”, se arată în comunicatul autorității de protecție a concurenței.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, la finele lunii septembrie 2017, în perioada când Consiliului Concurenței încă își defășura investigația, firma Dominic SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolință și membră în acea perioadă a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin intermediul Combar-Plus SRL, companie pe care, oficial, Irina Dolință a cumpărat-o de la Unitrees Investments, un offshore cipriot reprezentat de tatăl său, Igor Dolință. Exact după aceeași schemă tânăra a preluat anterior și Vesma-Teh SRL, o altă companie a familiei Dolință de la care PSRM închiria sediul său central din Chișinău.

Noii proprietari au declarat atunci că nu au știut despre investigația Consiliului Concurenței. „Noi de abia am cumpărat această companie. Trebuie să ne clarificăm care este situația și apoi vom decide…”, declara în 2018 Igor Dolință, care se prezinta atunci ca administrator la Dominic.

Fostul proprietar al Dominic SRL, businessmanul Vladimir Frenc, și-a cedat afacerea în schimbul a trei milioane de lei, sumă care coincide cu capitalul social al firmei. Însă contractul de vânzare-cumpărare nu l-a semnat el, ci fiica sa, Angela Golovanova.

La scurt timp după tranzacție, activele Dominic SRL au fost transmise unei noi firme Euro LPG SRL, controlată de Irina Dolință, prin Combar Plus. Euro LPG se ocupă și ea cu importul și comercializarea gazului lichefiat.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU