Schemele oamenilor lui Dodon cu gazul lichefiat

12 Oct. 2022, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2022, 12:09 // Actual //  bani.md
Pe 28 septembrie 2022, Curtea Supremă de Justiție a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia unei decizii a Consiliului Concurenței din 30 noiembrie 2017, prin care autoritatea constata că două firme afiliate conducerii Partidului Socialiştilor au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la o licitație publică, scri mold-street.com.
Consiliul Concurenței anunță că, prin această decizie, a constatat participarea cu oferte trucate a întreprinderilor SRL Comerț-Gaz și SRL Dominic la licitaţia publică din 20 ianuarie 2016, organizată de către Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate.

Respectiv, pentru încălcarea constatată a art.5 din Legea concurenţei, firmei SRL Dominic i-a fost aplicată o amendă de 2.571.671 lei, iar SRL Comerț-Gaz – amendă în sumă de 998.343,33 lei.

„Cartelul constatat s-a realizat prin contact direct și s-a materializat prin schimb de informații strategice, desfășurând activitatea pe aceeași adresă identică și dispunând de angajați comuni.

Decizia dată a fost contestată în instanța de judecată de ambele întreprinderi. Curtea Supremă de Justiție, în urma examinării cauzelor date cu participarea reprezentanților părților, a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia soluției date de către Consiliul Concurenței”, se arată în comunicatul autorității de protecție a concurenței.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, la finele lunii septembrie 2017, în perioada când Consiliului Concurenței încă își defășura investigația, firma Dominic SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolință și membră în acea perioadă a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin intermediul Combar-Plus SRL, companie pe care, oficial, Irina Dolință a cumpărat-o de la Unitrees Investments, un offshore cipriot reprezentat de tatăl său, Igor Dolință. Exact după aceeași schemă tânăra a preluat anterior și Vesma-Teh SRL, o altă companie a familiei Dolință de la care PSRM închiria sediul său central din Chișinău.

Noii proprietari au declarat atunci că nu au știut despre investigația Consiliului Concurenței. „Noi de abia am cumpărat această companie. Trebuie să ne clarificăm care este situația și apoi vom decide…”, declara în 2018 Igor Dolință, care se prezinta atunci ca administrator la Dominic.

Fostul proprietar al Dominic SRL, businessmanul Vladimir Frenc, și-a cedat afacerea în schimbul a trei milioane de lei, sumă care coincide cu capitalul social al firmei. Însă contractul de vânzare-cumpărare nu l-a semnat el, ci fiica sa, Angela Golovanova.

La scurt timp după tranzacție, activele Dominic SRL au fost transmise unei noi firme Euro LPG SRL, controlată de Irina Dolință, prin Combar Plus. Euro LPG se ocupă și ea cu importul și comercializarea gazului lichefiat.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO