Președintele rus Vladimir Putin a spus ieri că omologul său Tayyip Erdogan este cel mai de încredere pentru a stabili o soluție de livrare a gazului natural spre Uniunea Europeană și a propus să se creeze un centru al furnizorilor în Turcia, potrivit Reuters.
Propunerea vine în contextul în care se crede că Rusia încearcă să își mențină avantajul asupra furnizării de energie în Europa. “Acest centru-nod, pe care am putea să îl creăm împreună, va fi o platformă pentru furnizori și, în egală măsură, pentru stabilirea prețului, pentru că acesta a devenit un punct de discuție foarte important,” i-a spus Putin lui Erdogan la întâlnirea lor din Kazakhstan, potrivit Reuters. “Astăzi prețurile au crescut până la cer; am putea să le aducem la nivelul normal al pieței fără să fie nevoie de implicări politice.”
Putin a sugerat miercuri că Rusia ar putea crea un nod major pentru gaz natural în Turcia, redirecționând gazul care ar fi trebuit să ajungă în Europa prin conducta Nord Stream, afectată de o explozie recentă și de diverse necesități de mentenanță. Autoritățile daneze și suedeze investighează explozia pentru a determina dacă a existat un act de sabotaj, însă până acum nu au un răspuns cu privire la cine ar fi responsabil.
În discuția televizată dintre cei doi lideri Erdogan nu a comentat pe tema ideii nodului propus de Putin.
Erdogan a căutat să medieze între Moscova și Kiev încă din 24 februarie, de la începutul conflictului. Acesta a obținut o mare realizare diplomatică în luna iulie, când, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat acordul de reîncepere a exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, care era blocată de Rusia până la acel moment.
Putin a spus la întâlnirea de joi că spre țările sărace nu ajung suficiente cereale. Rusia mai spune că propriile exporturi de cereale și de fertilizatori, în timp ce nu sunt lovite direct de sancțiunile din Vest, sunt afectate de problemele de acces în porturile străine și de dificultățile în obținerea asigurărilor.
Erdogan i-a spus lui Putin: “Suntem hotărâți să întărim și să continuăm exporturile de cereale sub acordul de la Istanbul și să trimitem cerealele și fertilizatorii către țările mai puțin dezvoltate via Turcia.”