Chișinăul, mutare de șah-mat pentru prietenii lui Putin de la Tiraspol! Economii de miliarde din afacerea cu energie

19 Oct. 2022, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Oct. 2022, 11:03 // Actual //  bani.md

În urma înțelegerilor dintre Chișinău și Tiraspol privind procurarea energiei electrice la un preț mai mic în schimbul autorizației de mediu pentru uzina de la Rîbnița, Republica Moldova a economisit peste un miliard de lei. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”. Potrivit viceprim-ministrului, scopul Chișinăului nu este de a falimenta întreprinderea, ci de a o determina să activeze în  baza legislației Republicii Moldova, scrie realitatea.md.

Potrivit vicepremierului Oleg Serebrian grație deciziilor Comisiei Situații Excepționale de a prelungi autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, Guvernul a reușit să mențină un tarif la energia electrică rezonabil pentru cetățeni și să facă economii.

„În decursul acestor 4-5 luni datorită faptului că am plătit de două ori mai puțin pentru energie electrică, s-a produs o economie de peste un miliard de lei. Eu merg des în sate, în zona de securitate, nimeni nu mă întreabă nimic despre autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, dar mă întreabă despre prețul energiei electrice. Asta pentru oameni este mai important. Este important ca prețul la energie într-o situație inflaționistă atât de complicată să fie menținut”,  a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Mai mult, potrivit oficialului, sistarea activității uzinei metalurgice din regiunea transnistreană ar lovi în mii de cetățeni din orașele Rezina și Rîbnița care activează în cadrul întreprinderii.

„Este fals să spunem că această autorizație este eliberată temporar strict în contextul înțelegerilor legate de energia electrică. Sunt mai mulți factori. Este și factorul uman, sunt câteva mii de oameni care lucrează acolo, inclusiv din partea dreaptă a Nistrului. Da, sunt probleme de mediu invocate de multă lume, dar este și foarte multă lume care lucrează la această întreprindere. Asta ar afecta câteva sute bune de familii din acest oraș”, a punctat vicepremierul pentru Reintegrare.

Vicepremierul dă asigurări că managementul uzinei își dorește modernizarea sistemelor de epurare pentru a deveni mai puțin poluantă și urmează să facă investiții în acest sens.

„Pentru noi ținta nu este închiderea uzinei metalurgice de la Rîbnița. Ținta este ca această întreprindere să funcționeze respectând normele ecologice, conformându-se legislației. Într-o discuție pe care am avut-o cu directorul acestei întreprinderi, m-a asigurat că în domeniul mediului vor fi investite câteva milioane pentru instalații foarte performante de epurare”, a mai spus Oleg Serebrian.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Începând din martie 2024, Rusia a livrat Coreei de Nord peste un milion de barili de petrol, conform unei analize realizate de Open Source Centre pe baza imaginilor satelitare, relatează BBC.

Potrivit datelor publicate, în ultimele opt luni, mai mult de o duzină de tancuri petroliere nord-coreene au efectuat 43 de călătorii între un terminal petrolier rus din Orientul Îndepărtat și porturile Coreei de Nord. Imaginile satelitare arată că tancurile au plecat goale spre Rusia, revenind încărcate.

Primul transport documentat de Open Source Centre a avut loc pe 7 martie 2024, la șapte luni după primele rapoarte privind livrările de muniții nord-coreene către Rusia. Ultima călătorie a fost înregistrată pe 5 noiembrie, când deja erau cunoscute informații despre trimiterea trupelor nord-coreene în regiunea Kursk.

„Acest flux constant de petrol oferă Coreei de Nord un nivel de stabilitate pe care nu l-a mai avut de la impunerea sancțiunilor,” a declarat Joe Byrne, analist senior la Open Source Centre.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor internaționale din cauza programului său de armament nuclear. Țării îi este interzis să achiziționeze mai mult de 500.000 de barili de petrol anual. Totuși, volumul de un milion de barili, echivalent cu 56.000 de tone, reprezintă o cantitate nesemnificativă pentru Rusia, care, conform datelor oficiale, produce aproape de zece ori mai mult într-o singură zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău