Fiul unui oligarh rus a fost arestat în Norvegia. De ce este acuzat

19 Oct. 2022, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Oct. 2022, 16:28 // Actual //  MD Bani

Poliţia norvegiană a anunţat miercuri o nouă arestare a unui rus acuzat că a pilotat în mod ilegal o dronă deasupra teritoriului norvegian, de data aceasta în arhipelagul strategic Svalbard în Arctica, informează AFP, citată de Agerpres.

Identitatea suspectului nu a fost dezvăluită, însă potrivit site-ului Barents Observer, este vorba de fiul „unui om de afaceri rus cunoscut” şi „asociat apropiat al lui Vladimir Putin”.

Este vorba de a şaptea arestare, în decurs de numai câteva zile, a unor cetăţeni ruşi acuzaţi că au pilotat ilegal sau că au încălcat interdicţii de a fotografia în această ţară scandinavă ce se învecinează cu Rusia şi care este de acum principalul furnizor de gaz spre Europa.

Arestarea, care a avut loc luni la Hammerfest în nordul Norvegiei, a vizat un bărbat de 47 de ani cu dublă cetăţenie, rusă şi britanică, a anunţat poliţia regională din Finnmark.

„Suspectul a recunoscut că a pilotat o dronă deasupra Svalbard”, a precizat o responsabilă a poliţiei, Anja Mikkelsen.

Situat la circa o mie de kilometri de Polul Nord, arhipelagul Svalbard (Spitzberg) este un teritoriu norvegian cu amplasament strategic în centrul Arcticii şi găzduieşte o comunitate rusă relativ importantă, statutul său juridic autorizând exploatarea anumitor resurse de către cetăţeni străini. Bărbatul a fost plasat în detenţie provizorie timp de două săptămâni, iar dronele şi materialele electronice au fost confiscate, a adăugat poliţia.

O dronă a fost semnalată miercuri dimineaţa şi lângă aeroportul din Bergen (vest), fapt care a necesitat o scurtă întrerupere a traficului.

La rândul său, ambasada Rusiei la Oslo a criticat luni „psihoza” care, potrivit ei, a cuprins ţările scandinave cu privire la „turişti (ruşi) obişnuiţi”, victime ale unei interdicţii „nejustificate” şi „discriminatorii”. După presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică vecină, Norvegia şi-a întărit securitatea în jurul infrastructurilor sale, în special a instalaţiilor sale petroliere şi gaziere. De asemenea, din februarie, la fel ca multe alte ţări occidentale, guvernul de la Oslo a interzis ruşilor survolarea teritoriului norvegian, cu avionul sau cu drona. Orice încălcare este pasibilă de trei ani de închisoare.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău