Science Report: Scandalul OZN-urilor de pe cerul Ucrainei și seceta ne lasă fără lapte, cafea și bere

19 Oct. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2022, 15:52 // Actual //  Lupu Eduard

Pe data de 15 octombrie anul curent, adică acum două zile, un grup de astronomi ucraineni de la Observatorul Astronomic al Academiei Naționale de Științe a publicat un studiu în care se afirmă că au fost observate numeroase obiecte zburătoare neidentificate pe cerul Ucrainei.

Din așa zisul studiu reiese că obiectele cu pricina au fost observate cu predilecție asupra Kiev-ului și a localităților din împrejurimi, dar și că nu pot fi asociate cu niciun fenomen natural cunoscut. Mai mult, unele dintre aceste OZN-uri par să atingă viteze și de 53.000 de km/oră, dublu față de o rachetă balistică.

Minunea se pare că nu a durat decât două zile. Între timp, studiul a fost analizat și de alți specialiști de la Academia de Științe din Ucraina, iar oamenii au concluzionat că studiul este atât de prost realizat încât au cerut ca numele academiei să nu mai fie asociat cu el. Între timp, guvernul și agenția oficială de știri din Ucraina au infirmat și ele concluziile studiului.

Pe fir au intrat și astronomii de la Harvard, care au ajuns la aceeași concluzie cu omologii lor ucraineni. Nici vorbă de OZN-uri. Mai degrabă, afirmă Avi Leob, unul dintre astrofizicienii americani, studiul este plin de erori, de date incomplete și observații făcute în pripă. Astfel, ceea ce au văzut ei poate fi absolut orice, de la insecte la proiectile. Oricum, la câte obiecte zboară acum pe deasupra Ucrainei, e greu să le identifici pe toate. Din punctul ăsta de vedere, să zici că au și astronomii ăia ucraineni o scuză.

Tot mai multe ferme de vaci de pe teritoriul Europei au fost închise din cauza imposibilității fermierilor de a oferi apa necesară. Un singur animal are nevoie de circa 100 de litri de apă pe zi, iar seceta prelungită i-a pus pe fermieri în situația ingrată de a închide fermele și de a renunța la animale.

Spania, spre exemplu, una dintre țările cele mai afectate de secetă, a fost nevoită să importe lapte din alte țări europene. O situație care riscă să se generalizeze pe fondul încălzirii globale. Cazuri similare s-au regăsit și în America de Sud, respectiv în Brazilia și Argentina, țări cu o bogată tradiție în creșterea vitelor. Într-o atare situație, tot mai multe țări vor fi nevoite să importe lapte cu costuri mari din SUA și China.

Pe de altă parte, autoritățile mexicane au fost nevoite să sisteze producția de bere în nordul țării, pe fondul secetei care afectează această zonă. Iar acesta nu este decât vârful aisbergului, căci numeroase țări au semnalat probleme similare.

Nici producătorii de cafea nu au vești mai bune. Producția de cafea a Braziliei a scăzut cu aproape 33% doar anul trecut, pe fondul secetei. Se estimează că o creștere cu 2-3 grade Celsius a temperaturilor globale va avea efecte dramatice asupra culturilor de cafea din Peru, Etiopia, Honduras, Columbia, Nicaragua, Venezuela și Brazilia, țări care oferă peste 80% din producția globală de cafea. Cum s-ar zice, vin vremuri deloc plăcute.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău