Science Report: Scandalul OZN-urilor de pe cerul Ucrainei și seceta ne lasă fără lapte, cafea și bere

19 Oct. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2022, 15:52 // Actual //  Lupu Eduard

Pe data de 15 octombrie anul curent, adică acum două zile, un grup de astronomi ucraineni de la Observatorul Astronomic al Academiei Naționale de Științe a publicat un studiu în care se afirmă că au fost observate numeroase obiecte zburătoare neidentificate pe cerul Ucrainei.

Din așa zisul studiu reiese că obiectele cu pricina au fost observate cu predilecție asupra Kiev-ului și a localităților din împrejurimi, dar și că nu pot fi asociate cu niciun fenomen natural cunoscut. Mai mult, unele dintre aceste OZN-uri par să atingă viteze și de 53.000 de km/oră, dublu față de o rachetă balistică.

Minunea se pare că nu a durat decât două zile. Între timp, studiul a fost analizat și de alți specialiști de la Academia de Științe din Ucraina, iar oamenii au concluzionat că studiul este atât de prost realizat încât au cerut ca numele academiei să nu mai fie asociat cu el. Între timp, guvernul și agenția oficială de știri din Ucraina au infirmat și ele concluziile studiului.

Pe fir au intrat și astronomii de la Harvard, care au ajuns la aceeași concluzie cu omologii lor ucraineni. Nici vorbă de OZN-uri. Mai degrabă, afirmă Avi Leob, unul dintre astrofizicienii americani, studiul este plin de erori, de date incomplete și observații făcute în pripă. Astfel, ceea ce au văzut ei poate fi absolut orice, de la insecte la proiectile. Oricum, la câte obiecte zboară acum pe deasupra Ucrainei, e greu să le identifici pe toate. Din punctul ăsta de vedere, să zici că au și astronomii ăia ucraineni o scuză.

Tot mai multe ferme de vaci de pe teritoriul Europei au fost închise din cauza imposibilității fermierilor de a oferi apa necesară. Un singur animal are nevoie de circa 100 de litri de apă pe zi, iar seceta prelungită i-a pus pe fermieri în situația ingrată de a închide fermele și de a renunța la animale.

Spania, spre exemplu, una dintre țările cele mai afectate de secetă, a fost nevoită să importe lapte din alte țări europene. O situație care riscă să se generalizeze pe fondul încălzirii globale. Cazuri similare s-au regăsit și în America de Sud, respectiv în Brazilia și Argentina, țări cu o bogată tradiție în creșterea vitelor. Într-o atare situație, tot mai multe țări vor fi nevoite să importe lapte cu costuri mari din SUA și China.

Pe de altă parte, autoritățile mexicane au fost nevoite să sisteze producția de bere în nordul țării, pe fondul secetei care afectează această zonă. Iar acesta nu este decât vârful aisbergului, căci numeroase țări au semnalat probleme similare.

Nici producătorii de cafea nu au vești mai bune. Producția de cafea a Braziliei a scăzut cu aproape 33% doar anul trecut, pe fondul secetei. Se estimează că o creștere cu 2-3 grade Celsius a temperaturilor globale va avea efecte dramatice asupra culturilor de cafea din Peru, Etiopia, Honduras, Columbia, Nicaragua, Venezuela și Brazilia, țări care oferă peste 80% din producția globală de cafea. Cum s-ar zice, vin vremuri deloc plăcute.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău