Science Report: Scandalul OZN-urilor de pe cerul Ucrainei și seceta ne lasă fără lapte, cafea și bere

19 Oct. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2022, 15:52 // Actual //  Lupu Eduard

Pe data de 15 octombrie anul curent, adică acum două zile, un grup de astronomi ucraineni de la Observatorul Astronomic al Academiei Naționale de Științe a publicat un studiu în care se afirmă că au fost observate numeroase obiecte zburătoare neidentificate pe cerul Ucrainei.

Din așa zisul studiu reiese că obiectele cu pricina au fost observate cu predilecție asupra Kiev-ului și a localităților din împrejurimi, dar și că nu pot fi asociate cu niciun fenomen natural cunoscut. Mai mult, unele dintre aceste OZN-uri par să atingă viteze și de 53.000 de km/oră, dublu față de o rachetă balistică.

Minunea se pare că nu a durat decât două zile. Între timp, studiul a fost analizat și de alți specialiști de la Academia de Științe din Ucraina, iar oamenii au concluzionat că studiul este atât de prost realizat încât au cerut ca numele academiei să nu mai fie asociat cu el. Între timp, guvernul și agenția oficială de știri din Ucraina au infirmat și ele concluziile studiului.

Pe fir au intrat și astronomii de la Harvard, care au ajuns la aceeași concluzie cu omologii lor ucraineni. Nici vorbă de OZN-uri. Mai degrabă, afirmă Avi Leob, unul dintre astrofizicienii americani, studiul este plin de erori, de date incomplete și observații făcute în pripă. Astfel, ceea ce au văzut ei poate fi absolut orice, de la insecte la proiectile. Oricum, la câte obiecte zboară acum pe deasupra Ucrainei, e greu să le identifici pe toate. Din punctul ăsta de vedere, să zici că au și astronomii ăia ucraineni o scuză.

Tot mai multe ferme de vaci de pe teritoriul Europei au fost închise din cauza imposibilității fermierilor de a oferi apa necesară. Un singur animal are nevoie de circa 100 de litri de apă pe zi, iar seceta prelungită i-a pus pe fermieri în situația ingrată de a închide fermele și de a renunța la animale.

Spania, spre exemplu, una dintre țările cele mai afectate de secetă, a fost nevoită să importe lapte din alte țări europene. O situație care riscă să se generalizeze pe fondul încălzirii globale. Cazuri similare s-au regăsit și în America de Sud, respectiv în Brazilia și Argentina, țări cu o bogată tradiție în creșterea vitelor. Într-o atare situație, tot mai multe țări vor fi nevoite să importe lapte cu costuri mari din SUA și China.

Pe de altă parte, autoritățile mexicane au fost nevoite să sisteze producția de bere în nordul țării, pe fondul secetei care afectează această zonă. Iar acesta nu este decât vârful aisbergului, căci numeroase țări au semnalat probleme similare.

Nici producătorii de cafea nu au vești mai bune. Producția de cafea a Braziliei a scăzut cu aproape 33% doar anul trecut, pe fondul secetei. Se estimează că o creștere cu 2-3 grade Celsius a temperaturilor globale va avea efecte dramatice asupra culturilor de cafea din Peru, Etiopia, Honduras, Columbia, Nicaragua, Venezuela și Brazilia, țări care oferă peste 80% din producția globală de cafea. Cum s-ar zice, vin vremuri deloc plăcute.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău