Moldova Startups Day – primul eveniment care a adus startup-urile din Moldova în fața investitorilor din România

19 Oct. 2022, 16:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Oct. 2022, 16:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Emoții de nedescris, inovație, tehnologie, networking și oportunități – despre asta a fost prima ediție a Moldova Startups Day, organizată la București. Pentru prima dată, ecosistemul de startup-uri din Republica Moldova a fost prezentat în fața comunității de investitori și oameni de afaceri din România.

XY Partners, accelerator de startup-uri din Republica Moldova, în colaborare cu Early Game Ventures, Startup Moldova și Yep Moldova a organizat pe data de 18 octombrie curent „Moldova Startups Day”. Astfel, 14 start-up-uri din Republica Moldova și-au prezentat ideile inovative de afaceri. 

Echipele prezente au demonstrat că ecosistemul de startup-uri din Republica Moldova se dezvoltă tot mai mult și are potențial de a accede piețele internaționale. 

Având la dispoziție câte 3 minute în cadrul sesiunii de pitching, fondatorii de startup-uri au reușit să impresioneze publicul prezent prin ingeniozitate și munca enormă pe care o depun zi de zi pentru a crește afacerile și au demonstrat că fiecare idee merită o șansă. 

La rândul lor, investitorii și oamenii de afaceri au apreciat creativitatea, talentul și capacitatea de inovație a fondatorilor de afaceri din Republica Moldova. Unii dintre ei au ales afaceri cu care vor discuta despre posibile investiții, le vor putea oferi mentorat sau chiar vor stabili viitoare colaborări. 

În cadrul ceremoniei de deschidere oficială a participat și ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, care a venit cu un mesaj de încurajare pentru participanții la eveniment, subliniind cât de importantă este susținerea afacerilor la început de cale și colaborarea dintre Republica Moldova și România. 

„Este important ca la începutul oricărei cariere să ai o susținere, e important, pentru că fiecare din noi a fost la început un startup și când ești un startup, sigur contezi pe tine, dar în același timp contezi și pe susținerea celor din jur: părinți, prieteni, oameni pe care îi întâlnești în perioada studenției. 

În cazul startup-urilor de astăzi, sunteți oameni care aveți niște idei care prezintă interes, de care v-ați legat viitorul și care vă pot propulsa la o etapă mai bună în dezvoltarea dvs. și a companiilor. Consider important ca ideile care mișcă lumea și sunt în spatele tuturor schimbărilor spre bine să se conecteze cu posibilitățile financiare și noile tehnologii, care să vă ajute să realizați aceste idei și să le valorificați pe deplin. 

Startup-urile din Republica Moldova sunt avantajate de contextul actual, o integrare mai rapidă a Republicii Moldova cu spațiul economic din România, de fapt, spațiul nostru economic devine unic. Venirea dvs. astăzi aici este manifestarea acestei tendințe”

La rândul său, Ion Sturza, fondatorul Elefant.ro și președintele Fribourg Capital, a îndemnat investitorii să ia în considerare startup-urile din Republica Moldova atunci când oferă finanțare. 

„Zilele trecute am revenit dintr-o vizită din SUA, Seattle. Acolo am comunicat cu diaspora moldovenească și surpriza a fost că vecinii lui Bezos sunt moldovenii milionari care lucrează în companii unicorn. (…) În Republica Moldova există potențial, există talente, și asta o dovedesc mai multe companii care au originea în Republica Moldova și care s-au bazat pe talentele de acolo și de aceea eu încurajez investitorii sa se uite atent la startup-urile din Republica Moldova.”

Dan Călugăreanu, partener Early Game Ventures, a menționat că susținerea românească este importantă pentru dezvoltarea startup-urilor din Republica Moldova. 

 „Înțelegem cu toții că trebuie să ajutăm, să punem umărul pentru a reuși să transferăm mica noastră experiență către colegii din Republica Moldova. Ecosistemul românesc a crescut din 2012 până acum destul de mult, ceea ce se simte și în discuțiile cu colegii VC din alte țări. Am fost săptămâna trecută la Paris, la conferința de venture capital, unde am văzut și cele bune și cele rele: o atitudine ușor îngrijorată asupra ideii de investiție, dar și atitudinea de căutare permanentă de a găsi perlele mișcând fiecare piatră, atât companii cât și fondatori de calitate”.

Cosmin Curticapean, vicepreședinte TechAngels, și-a exprimat admirația față de startup-urile lansate în Republica Moldova, menționând că, este timpul pentru a vorbi despre un ecosistem comun de startup-uri format între Republica Moldova și România.  

„Aș zice că start-up-urile și fondatorii care sunt din Moldova sunt acasă și aici, de asemenea, aș vrea să începem a vorbi despre un singur ecosistem, cel de fondatori români de startup-uri, și nu neapărat de moldoveni și români. Evenimentul de astăzi este un început pentru un astfel de demers. Spun asta pentru că am întâlnit în ultimii câțiva ani niște fondatori și start-up-uri de excepție din punct de vedere al morfologiei lor. Acum se vorbește destul de frecvent despre blestemul geografiei. Probabil fondatorii de multe ori încearcă să creeze startup-urile acestea pentru a-și dezvolta cariera sau a face bani, a deveni milionari sau nu, dar realitatea este că frumusețea businessului de startup constă în faptul că pornesc de la o misiune, o problemă pe care o rezolvă. Prin urmare, cred că acesta e stratul care poate să niveleze lucrurile între ecosistemele acestea. (…) În 2019 am fost invitat să fac o prezentare la o conferință fintech, și am întâlnit acolo câteva startup-uri din Moldova. Am întâlnit acolo ceva extraordinar și a fost momentul în care am identificat că startup-urile din țările mici, precum România sau Moldova sau luate împreună, au un avantaj extraordinar. Succesul de multe ori nu se măsoară în bani, ci în modul în care o companie reușește să-și dezvolte cultura, și cred că asta se poate face și în Moldova, și în România, și împreună.”

La rândul său, Olga Melniciuc, fondatoarea BAM și investitii.md a vorbit despre cât de mult s-a dezvoltat sectorul IT în ultima perioadă în Republica Moldova și despre avantajele startup-urilor din Republica Moldova. 

„Vreau să vă povestesc că industria IT din Moldova ajunge la peste 400 milioane dolari, ceea ce pentru noi înseamnă o creștere de aproape 5 ori în ultimii 5 ani? Ori să vă povestesc despre faptul că am crescut exporturile de servicii și produse IT în ultimii 15 ani de 10 ori? Să vă spun că avem peste 10 mii studenți care învață în sectorul IT și acest număr este în creștere? Sau să vă povestesc despre faptul că avem una dintre cea mai facilă politică fiscală pentru sectorul IT? 

Noi avem aici multe avantaje. Cunoaștem limba rusă și limba română și putem vorbi cu diferite culturi, oameni și naționalități diferite, în afară de faptul că mai cunoaștem și o limbă străină. Nu ne sperie munca grea și putem lucra oricând, oriunde dacă avem scopul de a munci, și suntem modești, dar venim dintr-o țară cu mai puține posibilități acum, iar asta ne face angry și hungry pentru a obține și a ne zbate pentru a obține succesul nostru. 

Aș vrea astăzi să atrageți atenție anume la aceste avantaje, dar de fapt sunt mult mai multe.”

Ce startup-uri au participat la Moldova Startups Day:

Astfel, investitorii au avut posibilitatea să cunoască și să interacționeze cu afacerile dezvoltate în Republica Moldova. 

La rândul lor, fondatorii de companii s-au ales cu sfaturi și aprecierea investitorilor, care au remarcat potențialul afacerilor prezente la eveniment. 

Fiind la prima ediție, Moldova Startups Day a reușit deja să câștige admirația investitorilor din România. Aceasta fiind o oportunitate enormă pentru creșterea și scalarea afacerilor.

Mai multe detalii despre fiecare echipă veți găsi accesând acest site, și veți putea selecta startupurile pe care ați fi interesați să le cunoașteți mai bine și să le susțineți cu Mentorat, Investiții sau Intro Clienți.

Pentru sesiunea de networking oaspeții și participanții au savurat un pahar de vin alb, rose sau roșu de la partenerul evenimentului Purcari Wines. 

Evenimentul a fost organizat de XY Partners, accelerator de startup-uri din Republica Moldova, în colaborare cu Early Game Ventures, Startup Moldova și YEP Moldova. Partener al evenimentului este Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova și Suedia.

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău