Marile puteri ale lumii, îngrijorate de achiziția dronelor de către Rusia. Tensiune la ONU din această cauză

20 Oct. 2022, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Oct. 2022, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Marile puteri ale lumii sunt hotărâte să intensifice presiunea asupra reprezentanților Rusiei la Organizația Națiunilor Unite (ONU), din cauza dronelor folosite de armata rusă în războiul din Ucraina.

SUA, Franța și Marea Britanie sunt decise să intensifice presiunile asupra reprezentanților Rusiei la ONU, în urma presupusului transfer de drone din partea Iranului.

Tensiuni la ONU din cauza dronelor folosite de ruși

Astfel, cele trei mari puteri și-au arătat îngrijorarea cu privire la achiziția de drone de atac de către Rusia. Aceasta ar fi achiziționat UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) de la Teheran.

„Avem acum numeroase dovezi că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni și infrastructuri civile critice. Nu vom ezita să folosim sancțiunile noastre și alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicați în aceste transferuri”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri că Iranul a încălcat o interdicție a Consiliului de Securitate al ONU, după ce au trimis Rusiei mai multe drone capabile să zboare 300 de kilometri. Experții au fost invitați să le vadă pe cele care au aterizat.

În această direcția, Rusia a precizat că și-ar putea reevalua cooperarea cu ONU, dacă aceasta va trimite pe front experți pentru a inspecta dronele doborâte în Ucraina.

Mai mult, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, nu a spus ce cooperare ar putea fi afectată. El a mai susținut că nu este optimist în legătură cu reînnoirea unui acord mediat de ONU în privința exporturilor de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră, potrivit Mediafax.

Oficialii din Iran neagă că vând drone Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a negat luni că țara sa vinde arme Rusiei, chiar dacă rețelele de socializare ale Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, care a dezvoltat dronele letale, se lăudau cu acestea.

Prin folosirea acestor drone, Moscova își va menține capacitatea de a lovi ținte de mare valoare, dar va teroriza și orașele ucrainene, de la distanță, susțin analiștii occidentali.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 10:19 // Actual //  Lupu Eduard

Universitățile din Chișinău își explorează posibilitatea de a se uni pentru a forma o instituție academică mai puternică și mai competitivă în regiune. Discuția incipientă privind fuziunea dintre Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat a atras atenția și interesul comunității academice și al opiniei publice.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8 că rectorii celor două universități au început discuțiile preliminare, iar o discuție mai profundă urmează să fie purtată cu profesorii și personalul academic. Cu toate acestea, procesul va fi unul complex și necesită sprijinul majorității membrilor ambelor instituții.

„Potențialele avantaje ale fuziunii sunt remarcabile, inclusiv creșterea competitivității în plan regional și devenirea unei dintre cele mai mari universități din spațiul românesc. De asemenea, o posibilă fuziune ar asigura existența unei oferte educaționale comprehensive, fără suprapuneri între specializările celor două universități”, a spus Perciun.

Ministrul Educției a spus că este salutabil că inițiativa pentru fuziune vine din partea rectorilor, semnificând un nivel de maturitate și asumare în mediul academic. Cu toate acestea, deciziile finale nu vor fi luate în grabă, iar procesul de consultare cu colectivele universitare nu va fi unul simplu.

Se estimează că o decizie cu privire la fuziune ar putea fi luată nu mai târziu de începutul anului viitor, după o analiză atentă și consultări extinse.

Ieri, 30 aprilie, rectorul Universități Tehnice, Viorel Bostan, în cadurul unei ședințe de la Guvern, a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău