Producătorii de electricitate din Europa au început să folosească din nou gaz

26 Oct. 2022, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2022, 18:01 // Actual //  MD Bani

Gazele naturale au devenit atât de ieftine încât unele centrale electrice din Europa au început să folosească din nou acest tip combustibil, transmite Bloomberg.

Pe piaţa pe termen scurt, preţul gazelor naturale a scăzut în contextul în care temperaturile ridicate menţin cererea de gaze la un nivel redus iar depozitele de gaze de pe continent sunt aproape pline, astfel că pentru producătorii de electricitate este mai eficient din punct de vedere al costurilor să utilizeze gaze în loc de cărbune. Aceasta după ce mai multe luni cărbunele a fost cel mai ieftin combustibil iar ţări precum Germania şi Marea Britanie au anunţat prelungirea duratei de funcţionare a termocentralelor pe cărbune, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie în timpul iernii.

Conform datelor furnizate de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E), marţi producţia de electricitate pe bază de gaze în Germania a atins o medie de 8,4 Gigawaţi, cu 33% peste media din ultimele 30 de zile. De asemenea, în Ţările de Jos, producţia de electricitate pe bază de gaze a fost de 5,9 Gigawaţi, cu 44% peste media lunară, în timp ce producţia de electricitate pe bază de cărbune s-a redus la jumătate, până la 835 de Megawaţi, cel mai mic nivel înregistrat după luna mai.

Preţul gazelor naturale s-a redus la jumătate în cursul acestei luni pe fondul temperaturilor neobişnuit de mari pentru această perioadă a anului, care au întârziat debutul sezonului de furnizare a agentului termic, în timp ce continuarea importurilor mari de gaze lichefiate înseamnă că şi mai mult combustibil este injectat în depozitele de gaze şi aşa aproape pline. În contrast, preţurile la cărbune au scăzut cu doar o cincime în octombrie, astfel că pentru producătorii de electricitate este mai eficient din punct de vedere al costurilor să utilizeze gaze în loc de cărbune.

În paralel scad şi preţurile la electricitate. Pe piaţa din Germania, preţurile pentru energia electrică livrată luna următoare s-au redus cu 2,5%, până la 234 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna iunie.

În condiţiile în care o cantitate mare de gaze ajunge în Europa într-o perioadă în care cererea este la un nivel relativ redus, la un anumit moment traderii ar putea ajunge în situaţia în care vor fi plătiţi pentru a prelua gazele vânzătorilor. Luni, la hub-ul de gaze Title Transfer Facility din Amsterdam, unde se stabilesc cotaţiile de referinţă pentru Europa, preţurile au coborât, pentru scurt timp, în teritoriul negativ.

Desigur, este puţin probabil ca scăderea preţului gazelor să fie un fenomen de durată.

„Gazele lichefiate nu pot fi descărcate în unităţile de stocare pentru că acestea sunt deja pline şi asta scade valoarea gazelor pe termen scurt. Desigur, când se va face frig şi oamenii vor începe să folosească gazele din depozite, cred că preţurile se vor normaliza cu siguranţă”, spune Jean-Paul Harreman, director la EnAppSys.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:38
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 14:38 // Slider //  Soroceanu Olga

Andrei Covalschi, unul dintre beneficiarii serviciului de angajare asistată, dezvoltat de Asociația „Motivație”, a găsit un loc de muncă la Orange Moldova datorită sprijinului oferit.

Prin intermediul Asociației, Andrei a primit asistență în redactarea și trimiterea CV-ului, precum și în pregătirea pentru interviul de angajare.

„Cu ajutorul asociației „Motivație” am ajuns aici, la compania Orange Moldova. Sunt foarte mulțumit pentru acest fapt, că s-au implicat. CV-ul au transmis, au discutat pentru mine, și deja am primit apel și răspuns de la compania Orange, să mă prezint la interviu.”, spune Andrei Covalschi, angajat Orange Moldova.

„Cazul lui Andrei e doar unul dintre sutele de cazuri ale beneficiarilor pe care noi îi avem în program și care beneficiază de serviciul de angajare asistată. El e un băiat cu dizabilitate fizică, dar s-a integrat foarte bine în acest colectiv.”, menționează Natalia Codrean, manageră proiecte, specialistă în angajare asistată, Asociația „MOTIVAȚIE”.

„Ceea ce am reușit noi ca organizație, și împreună cu societatea civilă, că am promovat la nivel de stat, și avem un cadru legal de angajarea asistată în R. Moldova, care oferă facilități atât persoanelor cu dizabilități, cât și angajatorilor, pentru că avem sprijin pentru angajarea persoanelor cu dizabilități. De exemplu, angajatorii pot să primească subsidii pentru a acomoda locul de muncă unde sunt angajate persoanele cu dizabilități. Cred că un alt rezultat este faptul că statul deja poate să procure servicii de angajare asistată de la organizații neguvernamentale sau alte asociații.”, a subliniat Ludmila Iachim, directoare executivă, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova.

Această activitate este implementată de către Asociația MOTIVAȚIE în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu European Business Association Moldova și Centrul Contact .

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău